Ural seleksiyaçıları yüksək miqdarda antioksidant və kalium və az miqdarda nişasta olan yeni orta erkən kartof çeşidi olan Bagira inkişaf etdirdilər. Yeni məhsul tanınmış sortlarla müqayisədə daha yüksək qida xüsusiyyətlərinə malikdir. Üstəlik, Ural kartofu patogen mikroorqanizmlərə qarşı daha davamlıdır və buna görə də yüksək məhsuldarlığa malikdir. Foodinfo.az bildirir ki, bu barədə Rusiya Təhsil və Elm Nazirliyinin mətbuat xidməti aif.ru saytına məlumat verib.
Yeni bir kartof çeşidi Rusiya Elmlər Akademiyasının Ural Bölməsinin Ural Federal Aqrar Tədqiqat Mərkəzinin alimlərinin inkişafıdır. Mərkəz qeyri-sabit iqlim şəraitində sabit məhsul əldə etməyə imkan verən sortların yaradılması ilə məşğuldur. Seleksiya işləri dörd ekoloji zonada aparılır: Trans-Uralın quraq çölləri, Cənubi Uralın meşə-çölləri, Orta Ural və Uralın ətəkləri. Burada vegetasiya dövrü 100 gündən çox deyil. Ural seleksiyaçılarının vəzifəsi 75-90 gün ərzində genetik potensialını maksimum dərəcədə artıra bilən adaptiv, yüksək məhsuldar sortlar yaratmaqdır.
UrFANITs seleksiyaçıları 12 il ərzində hər bir yeni kartof sortu üzərində işləyirlər, tinglikdə mənbə materialının hibridləşdirilməsindən sortun Dövlət Sort Sınaqına keçirilməsinə qədər. Hər il 20.000 növ öyrənilir. 2024-cü ildən “Bağira” ortaçavuşlu kartof sortu Seleksiya Nailiyyətlərinin Dövlət Reyestrinə daxil edilib və istifadəsinə icazə verilib.