Alma və armud əla vitamin, mineral və lif mənbəyi olsa da, özünəməxsus xüsusiyyətlərə malik iki məşhur meyvədir.
Foodinfo.az xəbər verir ki, dietoloq, kimya elmləri namizədi Anastasiya Şalyapina SB.by portalına alma və armudun qida dəyəri və faydalı xüsusiyyətləri, həmçinin bu meyvələrin necə fərqləndiyi və hansının daha sağlam olması barədə danışıb.
Almaların kalorisi azdır: bir orta meyvədə təxminən 95 kalori var.
Bir orta almada təxminən 4 qram lif var ki, bu da həzmi yaxşılaşdırmağa və qan şəkərinin səviyyəsini idarə etməyə kömək edir.
Alma immunitet sistemini dəstəkləyən C vitamini, həmçinin K vitamini və kaliumun yaxşı mənbəyidir.
Alma iltihabı azaltmağa və ürək sağlamlığını dəstəkləməyə kömək edən quercetin ehtiva edir. Tədqiqatlar göstərir ki, müntəzəm olaraq bütöv alma yemək bədən kütləsi indeksinizi əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər. təxminən 102 kalori var.
Armudda daha çox lif var - orta meyvə başına təxminən 5-6 qram - bu da onları həzm üçün xüsusilə faydalı edir.
Armud C və K vitaminləri ilə zəngindir və mis və kalium kimi mühüm mineralları ehtiva edir. Mis immunitet sistemini və maddələr mübadiləsini dəstəkləyir, kalium isə ürəyin normal fəaliyyətinə və əzələlərin yığılmasına kömək edir.
Armud oksidləşdirici zərərdən qoruyan polifenolların əla mənbəyidir.
Armud bir çox faydalı bitki birləşmələrinin mənbəyidir və xüsusilə yaşlandıqca görmə kəskinliyini qorumaq üçün vacibdir. Armud qabığı həmçinin iltihabı azaltmaqla və yüksək qan təzyiqi və xolesterin kimi risk faktorlarını azaltmaqla ürək xəstəliyi riskini azaltmağa kömək edir.
Alma və armud pəhrizinizi zənginləşdirə biləcək sağlam meyvələrdir, deyə ekspert belə qənaətə gəlib.