Qastroenteroloq, dietoloq adına Milli Tibbi Tədqiqat Onkologiya Mərkəzi. N.N. Petrova Artur Bernatsky qəhvənin faydaları və zərərləri haqqında danışıb. O, qeyd edib ki, içkinin faydaları və zərərləri doza ilə müəyyən edilir. Belə ki, qəhvənin əsas faydalı xüsusiyyətlərindən danışan mütəxəssis içkinin antioksidant olduğunu xatırladıb. Orqanizmdə oksidləşdirici stressi azaldır və düzgün olmayan metabolizm zamanı əmələ gələn radikallarla mübarizə aparır.

Əsas odur ki, reseptorlar həddən artıq həyəcanlandıqda və vegetativ başgicəllənmə sindromu, ümumi zəiflik, təngnəfəslik, tərləmənin artması baş verdikdə, onu aşmamaq və kofein zəhərlənməsinə yol verməməkdir. Kofein zəhərlənməsi orqanizmə zərər verir, böyük miqdarda adrenalin ifraz olunur və serotonin səviyyəsi azalır.

 Həkim onu ​​da qeyd edib ki, kofenin faydalı xüsusiyyətlərini təxminən yarıya endirdiyi üçün qatqısız qəhvə içmək məsləhətdir. Xüsusilə süd və qaymaq qəhvənin xüsusiyyətlərini dəyişir. Qəhvə ona əlavə edilən bütün zülallarla reaksiya verir. Bağırsaqlarda isə bu reaksiya fermentasiya şəklində özünü göstərir, faydalı xüsusiyyətlər isə əhəmiyyətli dərəcədə azalır. Hazır qəhvəyə gəlincə, onun tərkibində praktiki olaraq heç bir kofein yoxdur. Buna görə də, üçü birdə qəhvə içən insanlar tonlanmır, əksinə yuxuya gedirlər.

Bu içkinin heç bir faydalı təsiri yoxdur. Bu, kofeinsiz qəhvə kimi surroqatdır, kimyəvi reaksiyalar nəticəsində maddələr ayrılır və bununla da məhsulun özünü təhrif edir, ona görə də bu qəhvənin heç bir faydalı xassələri yoxdur.

Leyla