Badam yemək ürək-damar sisteminə faydalı təsir göstərir, arıqlamağa kömək edir və qanda "pis" xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edir. Cənubi Avstraliya Universitetinin alimləri belə qənaətə gəliblər. Foodinfo.az bildirir ki, doqquz aylıq təcrübə üç aylıq azaldılmış kalorili pəhrizdən sonra altı aylıq çəki saxlamaqdan ibarət idi. Burada 25 yaşdan 65 yaşa qədər 140 kilolu və obez kişi və qadın iştirak etmişdir. Onlar iki qrupa bölünüb, onlardan biri qida rasionuna badam daxil edib.
Pəhrizin sonunda iştirakçıları yoxladıqdan sonra alimlər belə qənaətə gəliblər ki, badam lipoprotein subfraksiyalarına müsbət təsir göstərir və bu da öz növbəsində ürək-damar riskini azaltmağa kömək edir. Bundan əlavə, qoz-fındıq daha uzun müddət toxluq hissini saxlamağa, çəkini azaltmağa və xolesterinin səviyyəsini normallaşdırmağa kömək edir. Alimlərin fikrincə, bu təsir badamın lif, zülal, antioksidantlar və doymamış yağlarla zəngin olması ilə izah olunur.
Leyla