Rusiyada qanuni tələblərə cavab verməyən məhsulların xarici bazarlara çıxarılmasının qarşısını almaq üçün "Rosselxoznadzor" bir sıra müəssisələrin mallarına gücləndirilmiş laboratoriya nəzarəti rejimi tətbiq edib.
Foodinfo.az bildirir ki, Krasnodar əyalətinin ticarət müəssisələrindən birindən götürülmüş “Kupeçeskih” kolbasa nümunələrində 70,2 mkq/kq miqdarında dinitrokarbanilid preparatının qalıqları aşkar edilib. Məhsullarda bu dərmanın qalıqlarının olmasına icazə verilmir.
Qeyd edək ki, dinitrokarbanilid koksidiozun qarşısının alınması və müalicəsi üçün nəzərdə tutulmuş koksidiostatdır. Koksidiostatik dərmanlar olan məhsulların müntəzəm istifadəsi disbakterioza, allergik reaksiyalara və toxunulmazlığın azalmasına səbəb olur.
Həmçinin Saratov vilayətində yerləşən iki Rusiya şirkətinin heyvandarlıq məhsullarında uyğunsuzluqlar aşkar olunub. Belə ki, Voronej vilayətinin iki federal zəncir mağazasından götürülmüş “Saratov MPK Resurs” MMC-nin çiy hisə verilmiş kolbasa məmulatlarından (yarıquru kolbasa) nümunələrində 0,01 q miqdarında sulfit azaldıcı klostridiya aşkar edilib.
Sulfiti azaldan klostridiyaların bəzi suşları insanlarda qida yoluxucu xəstəliklər kimi səciyyələnən bağırsaq xəstəliklərinə səbəb ola bilər. Klostridiyaların yayılması qida məhsulunun qalınlığında, xüsusən də vakuum qablaşdırmada sərbəst oksigenin olmaması ilə asanlaşdırılır.
Həmçinin ticarət müəssisələrindən birində tədqiqat üçün götürülmüş “Dubki zavodu” MMC-nin kolbasalarında qida istehsalında istifadəsi qadağan olunmuş mikrob transqlutaminaza ferment preparatı müəyyən edilib.
Mikrobial transqlutaminaza (mTG) protein strukturunu dəyişdirən bir fermentdir. Qeyd olunan fermentin istifadəsi Rusiyada qeyri-qanuni hesab olunur, qadağandır, çünki bu ferment Gömrük İttifaqının texniki reqlamentinə daxil edilmiş təhlükəsiz qida əlavələri siyahısına daxil edilmir.
Nurlan