Onkoloq, Sankt-Peterburqdakı Euroonko klinikasının onkologiya şöbəsinin müdiri Anastasiya Maryenko RT ilə söhbətində fast food yeməyin mədə-bağırsaq xərçənginə necə səbəb ola biləcəyini izah edib. Foodinfo.az bildirir ki, həkim fast food həvəskarlarına mədə-bağırsaq xərçənginin inkişaf riskləri barədə xəbərdarlıq edib.

 “Fast food ilə bağlı əsas təhlükələrdən biri onun hazırlanma üsuludur. Bir çox fast food məhsulları yağda və ya qızardılmış şəkildə bişirilir ki, bu da kanserogenlərin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər. Qızardılmış ət və kartof bədəndə xərçəngin yaranmasına səbəb olan sərbəst radikalların mənbəyinə çevrilə bilər. Ona görə də lazımsız qidaların istehlakını məhdudlaşdırmaq və daha sağlam bişirmə variantlarına - buxarda və ya buxarda bişirməyə üstünlük vermək vacibdir”, - deyə onkoloq bildirib.

Onun sözlərinə görə, fast food ilə bağlı digər problem onun yüksək kalorili olmasıdır. Maryenko xatırladıb ki, yüksək kalorili qidaların müntəzəm istehlakı nəticəsində yaranan artıq çəki xərçəngə tutulma riskini artıra bilər.

O əlavə edib ki, təkcə qızardılmış qidalar deyil, bəzi ət məhsulları da təhlükəlidir.

“Qırmızı ət mümkün kanserogen kimi təsnif edilsə də, mal əti, donuz əti və quzu əti pəhrizdən tamamilə xaric edilməməlidir.

Qazlı içkilər tez-tez fast foodların müşayiətidir. Onların tərkibində çoxlu miqdarda şəkər var ki, bu da sağlamlığımıza mənfi təsir göstərə bilər, həkim qeyd edib. Mütəxəssis tövsiyyə edib ki, dadlandırıcı və rəng qatqısı olmadan qazsız su içmək daha yaxşıdır.

Leyla