Endokrinoloq Yuliya Katuriya Gazeta.RU jurnalistləri ilə söhbətində orqanizm üçün ən əlverişsiz dadlandırıcının adını çəkib. Söhbət süni şəkildə sintez edilmiş fruktozadan gedir. Onun istehlakı artıq çəkiyə, qaraciyər funksiyasının pozulmasına, trigliseridlərin və sidik turşusunun artmasına səbəb olur. Digər təhlükəli tatlandırıcı aspartamdır. Bir çox pəhriz məhsullarında istifadə olunur.
Bununla belə, Beynəlxalq Xərçəng Tədqiqatları Agentliyinin mütəxəssisləri bu maddəni insanlar üçün mümkün kanserogen kimi təsnif edib. Ancaq risk sübut edilməsə də, əlavə araşdırma tələb olunur. Ancaq ən zərərsiz tatlandırıcı, Yuliya Kathuriaya görə, bu gün həmişəyaşıl çoxillik bitkinin yarpaqlarının ekstraktı olan steviya hesab olunur. Ancaq diqqət yetirməyə dəyər ki, onu aşağı təzyiq və ciddi mədə-bağırsaq xəstəlikləri üçün istifadə etmək tövsiyə edilmir.
Fərid