Bədənin sağlamlığını qorumaq üçün balanslı və müntəzəm pəhriz lazımdır. Xüsusilə istehlak etdiyiniz qidalar sağlamlığınız üçün çox əhəmiyyətlidir. Məsum və sağlam bildiyiniz bəzi qidalar fərqində olmadan bədəninizə zərər verə bilər. Çünki bəzi qidalar sağlamlığınıza mənfi təsir edə bilər. 

Ürək xəstəlikləri və infarktlar dünyada hər il milyonlarla insanın ölümünə səbəb olur. Ürək sağlamlığınızı qorumaq üçün həm gündəlik vərdişlərinizə, həm də qidalanmanıza diqqət etməlisiniz. Qeyri-sağlam qidalanma, oturaq həyat, stress və ya pis vərdişlər ürək sağlamlığına mənfi təsir göstərir.

Son araşdırmalar göstərib ki, son on ildə 40 yaşdan aşağı insanlarda bəzi ürək xəstəlikləri artıb. Həkimlərin fikrincə, tez-tez işlənmiş qidaların qəbulunu ehtiva edən qərb həyat tərzi ürək xəstəliklərini gücləndirir.

Dr. Sharonne və kardioloq yoldaşı Dr. Endryu Friman ürək sağlamlığını qorumaq üçün məhdudlaşdırmağa çalışdıqları ən vacib qidalardan bəzilərini paylaşıblar. Bu qidaların şüursuz istehlakı riskli vəziyyətlərə səbəb ola bilər.

Foodinfo.az xəbər verir ki, xüsusilə mütəxəssislər bu qidalardan uzaq durmaq lazım olduğunu deyirlər.

• EMAL EDİLMİŞ QİDALAR 

Kolbasa, sosiska, salam kimi işlənmiş qidalar orqanizminiz üçün çox zərərlidir. Mütəxəssislər kolbasa kimi emal edilmiş ətlərdə yüksək kalori, doymuş yağ, duz və nitratlar kimi əlavə maddələr olduğunu bildirirlər.

• PUDİNQ 

Puding dadı və ləzzəti ilə ən çox istifadə edilən desertlərdən biridir. Bununla belə, pudinqin tərkibində yüksək miqdarda şəkər var. Pudinqin həddindən artıq istehlakı çəki artımına səbəb olur. Mütəxəssislər izah edirlər ki, artıq çəki ürək xəstəlikləri, bəzi xərçənglər və tip 2 diabet kimi sağlamlıq problemləri riskinizi artırır.

• ENERJİ İÇKİLƏRİ

Enerji içkilərinin tərkibində yüksək miqdarda şəkər var. Son dərəcə zərərli olan enerji içkiləri yüksək təzyiq və ya aritmiya kimi problemlərə səbəb ola bilər. 

• HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI 

Hindistan cevizi yağı bir çox sahədə geniş istifadə olunur. Bununla belə, kokos yağı riskli vəziyyətlər yarada bilər.

Mütəxəssislər bildirirlər ki, hindistan cevizi yağından yalnız baxım və gözəllik sahəsində istifadə olunmalı, mətbəxdən və yeməklərdən uzaq tutulmalıdır.

• QAYMAQLI QƏHVƏ 

Qəhvə həm qoxusuna, həm də dadına görə həvəslə istehlak edilir. Amma qəhvəsini qaymaqlı içməyi sevənlər üçün təhlükə qapıdadır. Çünki qaymaqlı qəhvələrin tərkibində həddindən artıq şəkər və trans yağ var.

• KARTOF QIZARTMASI 

Adətən heç kim kartof qızartmasına yox demir. Dadına görə səhər yeməyi, nahar və ya şam yeməyində tez-tez istehlak edilən kartof qızartması 2-ci tip şəkər xəstəliyinə tutulma riskini artırır. Kartof qızartması çox yağlı olduğu üçün damarları bağlaya bilər. Kartof qızartması da sizi hipertoniya xəstəsi olmağa dəvət edir.

• CİPS

Həddindən artıq duz yemək yüksək təzyiq, ürək xəstəliyi və insult üçün əsas risk faktorudur. Çipslərin tərkibində bədən üçün zərərli olan bir çox şey var. 

• KOKOS YAĞI

Kokos yağı bitki mənşəli olsa da, heyvan yağları kimi doymuş yağları ehtiva edir. Buna görə də istehlak miqdarına və tezliyinə nəzarət edilməlidir. Həddindən artıq istehlak nəticəsində xolesterini yüksəldir və ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır. Xüsusilə son araşdırmalarda kokos yağının həm yaxşı, həm də pis xolesterini yüksəltdiyi müşahidə edilmişdir.