Çox vaxt mağazalarda rəflərdə hətta orqanizmə zərər verə biləcək saxta məhsullara rast gəlirik. Foodinfo.az xəbər verir ki, dDiyetoloq Katerina Kuzina “Veçernyaya Moskva” ilə söhbətində keyfiyyətli məhsulu saxtadan necə ayırd etmək barədə danışıb.

Ekspertin fikrincə, ən çox saxtalaşdırılan məhz baldır. Təbii məhsul əvəzinə rəfdən təsadüfən şəkər, nişasta və ətirli maddələrin zərərli qarışığından saxta götürə bilərsiniz. Keyfiyyətini yoxlamaq üçün isə yodla bazara çıxmaq lazımdır.

"Bir damcı balın üzərinə yod vursanız və o, mavi rəngə çevrilirsə, bu, şübhəsiz ki, saxtadır. Balı sirkədə də həll edə bilərsiniz, saxta köpük əmələ gətirir. Əsl bal isə zəngin ətir və bir az acı dadı var", - diyetoloq bildirib.

Mağazada təbii xama əvəzinə palma yağı və nişastanın birləşməsindən hazırlanmış surroqata rast gəlmək olar. Mütəxəssis izah edir ki, xamanın həqiqiliyini yoxlamaq üçün ondan az miqdarda qaynar suda həll edə bilərsiniz: əsl şey tamamilə əriyəcək, saxta isə çökəcək.

Təəssüf ki, satılan bütün zeytun yağlarının 60-80%-nin adi bitki yağının çirkləri ilə saxta olması faktları var.

Təbii pendir istehsal etmək çox çətindir, bu da istehsalçıdan xeyli xərc tələb edir. Palma yağı ilə qarışdıraraq və dadlandırıcıların köməyi ilə dad “əlavə etməklə” yağsız südlə pendir məhsulu hazırlamaq daha asandır. Pendirin təbiiliyini yoxlamaq üçün etiketi oxuyun. Keyfiyyətli məhsulda yalnız süd, maya və turş xəmir var. Saxtalarda, inqrediyentlərin sayı bir xəttə uyğun gəlmir. Həmçinin pendirin üzərinə basanda su görünürsə, o, mütləq saxtadır. Üzərinə yod tökməklə də yoxlaya bilərsiniz: Nişastalı pendir məhsulu mavi rəngə çevriləcək.

Leyla