Ət yeməyən insanlarda, xüsusən vegeterianlarda sümük qırılma riski daha yüksəkdir.
Foodinfo.az bildirir ki, onlar ət yeyənlərə nisbətən daha aşağı bədən kütləsi indeksinə və daha az kalsium və protein qəbuluna malikdirlər.
İngiltərənin Oksford Universitetinin tədqiqatçıları vegeterianların sınıq riskinin 43% daha çox olduğunu sübut ediblər. Onlar 30 000-i ət yeyən, 8 000-ə yaxını balıq, 15 000-ə yaxını vegetarian və 2 000-ə yaxını vegan olan 54 000 iştirakçı ilə təcrübə aparıblar. 18 il ərzində onlar 3941 sınıq qeydə alınıb, ən çox insanlar omba, bilək, qol, topuq və ayaqları sındırdılar.
Balanslaşdırılmış və əsasən bitki əsaslı pəhriz ürək-damar xəstəlikləri və diabet kimi xroniki xəstəliklərin inkişaf riskinin aşağı olması ilə əlaqəli olsa da, insanlar belə bir pəhrizin fayda və risklərini nəzərə almalı, kalsium və zülal səviyyələrini izləməlidirlər.
Bununla belə, veganlar kifayət qədər kalsium istehlak etsələr belə, bu, onları tez-tez sınıqlardan xilas etməyəcək. Hər şey bu elementin bioavailability ilə bağlıdır: məsələn, kalsium süd məhsulları ilə müqayisədə bitki mənbələrindən daha az sorulur.
Fərid