Bal təbii və faydalı məhsul olsa da, istifadəsi zamanı diqqətli olmaq vacibdir. Foodinfo.az Sports.kz-ə istinadən xəbər verir ki, allergoloq-immunoloq İrina Estrina bildirib ki, gündəlik immuniteti dəstəkləmək üçün kifayət qədər iki xörək qaşığı bal yetərlidir. Balın tərkibində fruktoza, qlükoza, C və K vitaminləri, B qrupu vitaminləri, polifenollar və minerallar mövcuddur. Bu maddələr ona antimikrob və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlər verir.
Lakin Estrina qeyd edir ki, sürətlə həzm olunan şəkərlərin miqdarı çox olduğundan bal şəkər xəstəliyi, artıq çəki və digər metabolik pozuntular zamanı diqqətlə qəbul edilməlidir. Həqiqi bal allergiyası nadir hallarda rast gəlinir, amma simptomları fərdi olur. Bunlara dəri reaksiyaları (qaşınma, səpgilər), burun axıntısı, Quincke ödemi və nadir hallarda anafilaktik şok daxildir.
Bundan əlavə, balın müxtəlif növləri fərqli reaksiyalara səbəb ola bilər, çünki pətəkdə bitkilərin tozcuqları fərqlidir. Məsələn, bir şəxs qarabaşaq balını rahat qəbul edə bilər, amma lipeyn balına kəskin reaksiya verə bilər. Hətta normal dozadan artıq qəbul allergik reaksiyanı törədə bilər. Allergoloq məsləhət görür ki, bal tərkibi və miqdarı diqqətlə nəzərə alınsın və uşaqlar daima nəzarətdə saxlanılsın.






