Monell Kimyəvi Hisslər Mərkəzinin (ABŞ) araşdırması göstərib ki, yaddaş yemək davranışımızda əsas rol oynayır və həddindən artıq yemək yeməyə kömək edə bilər. Foodinfo.az bildirir ki, Doktor Guillaume de Lartigue-nin rəhbərlik etdiyi qrup beyində şəkər və yağla zəngin qidaları xatırlayan neyronlar aşkar edib. Hipokampusdakı bu neyronlar ləzzətli qidalar haqqında xatirələri şifrələyir və çəki və metabolik sağlamlığa təsir edən yemək vərdişlərinə nəzarət edir. Tədqiqatın nəticələri Nature Metabolism jurnalında dərc olunub.

Əsas tapıntı odur ki, bu neyronların yatırılması şəkərə olan ehtirasları azaldır və hətta yüksək kalorili pəhrizdə belə çəki artımından qoruyur. Aktivləşdirildikdə, bu neyronlar yemək haqqında xatirələri gücləndirir və bu qidaları yemək istəyini stimullaşdırır.

Tədqiqat həmçinin vurğulayır ki, bu yaddaş dövrələrinin hədəflənməsi piylənmə ilə mübarizənin effektiv yolu ola bilər. Alimlər təklif edirlər ki, xatirələr və qida tətikləri arasındakı əlaqəni pozmaq beynimiz üçün çox “dadlı” olan qidaların istehlakını azaltmağa kömək edəcək.