
Göteborq Universitetinin isveçli alimləri brokoli cücərtilərində olan sulforafanın prediabetli insanlarda qan şəkərinin səviyyəsini aşağı sala biləcəyini bildiriblər.
Foodinfo.az Championat.com- a istinadən xəbər verir ki, artan aclıq qlükoza səviyyələri ilə xarakterizə olunan bu vəziyyət tez-tez tip 2 diabetin inkişafından əvvəl olur.
Təcrübədə prediabetli 89 iştirakçıya 12 həftə ərzində ya sulforafan, ya da plasebo verilib. Nəticədə, sulforafan qəbul edənlər, xüsusilə şəkərli diabetin yüngül əlamətləri və aşağı insulin müqaviməti olan qrupda, acqarına qan şəkəri səviyyələrində əhəmiyyətli dərəcədə azalma yaşadılar.
Alimlər həmçinin müsbət nəticələri artırmaq üçün sulforafanın müəyyən bir bağırsaq bakteriyası ilə qarşılıqlı əlaqədə olduğunu tapıblar. Bu, xəstənin mikrobiomunu nəzərə alaraq, prediabetin fərdi terapiyası üçün perspektivlər açır.
Araşdırmanın aparıcı müəllifi Anders Rosengren vurğulayır ki, ümidverici nəticələrə baxmayaraq, prediabetin qarşısının alınması və müalicəsinin əsas vasitəsi sağlam həyat tərzi, düzgün qidalanma və fiziki fəaliyyət olaraq qalır. Bununla belə, brokkolinin sulforafanı, xüsusilə erkən mərhələlərdə xəstəliklə mübarizə strategiyasının mühüm hissəsi ola bilər.
Tədqiqat Nature Microbiology jurnalında dərc olunub.