Çox qarpız yemək fəsadlara səbəb ola bilər. Bu hər gün təkrarlanarsa, orqanizmdə kalium və likopenin yığılmasına səbəb ola bilər.

Foodinfo.az xəbər verir ki, qarpız sulu meyvədir (bu meyvənin təxminən 90%-i sudur) və A, B6 və C vitaminləri, həmçinin antioksidantlar və amin turşuları ilə zəngindir.

Bu yay meyvəsi də yağsızdır, hər fincanda cəmi 40 kalori var. Qarpızın digər xüsusiyyətlərinə yüksək miqdarda kalium və likopen daxildir. Likopen, xüsusilə qarpız və pomidor kimi qırmızı meyvə və tərəvəzlərdə olan bir bitki qida maddəsidir.

Ürək və sümüklərin sağlamlığını qorumaqla yanaşı, bu qida prostat xərçənginin qarşısının alınmasında da təsirlidir. Qarpız nə qədər olgun və qırmızıdırsa, bir o qədər çox likopen olacaq. Ümumiyyətlə, bu meyvənin hər iki stəkanında təxminən 15-20 mq likopen var.

Amma bütün bu xüsusiyyətləri ilə çoxlu qarpız yemək fəsadlara səbəb ola bilər. Bu hər gün təkrarlanarsa, orqanizmdə kalium və likopenin yığılmasına səbəb ola bilər. Gündə 30 mq-dan çox likopen istehlakı ürəkbulanma, ishal, həzmsizlik və şişkinlik kimi simptomlarla əlaqələndiriləcəkdir.

Qan kaliumu yüksək olanlar gündə bir litrdən çox qarpız istehlak etməməlidirlər. (Hər bir stəkan qarpızda 140 milliqramdan az kalium var.) Qanda yüksək kaliumun ağırlaşmalarına aşağıdakılar daxildir: ürək döyüntüsü, digər ürək-damar problemləri və əzələ nəzarətinin azalması. Həmçinin şəkər xəstələri diqqətli olmalıdırlar, qarpızın tərkibindəki şəkər təbii olsa da, nisbətən yüksəkdir və ehtiyatla istehlak edilməlidir.

Şəbnəm