Mürəbbə təkcə ləzzətli desert deyil, həm də ölçülü istehlak edildikdə müxtəlif xəstəliklər üçün faydalı vasitədir. Bişdikdə təzə meyvənin faydalı maddələrinin çoxunu özündə saxlayan ərik mürəbbəsi də istisna deyildi.

Ərik mürəbbəsi çoxlu lif və pektin ehtiva edir - karotinin sarı-narıncı piqmenti. Bu ləzzətdə həmçinin kalsium, yod, dəmir, kalium, natrium, C və E vitaminləri və sağlamlıq üçün dəyərli digər qidalar var.

Bildiyiniz kimi, istilik müalicəsi zamanı meyvə və giləmeyvələrdə faydalı maddələr tam olaraq saxlanmır. Məsələn, askorbin turşusu qaynadılan zaman kifayət qədər məhv olur. Eyni zamanda, vitamin az və ya çox istiliyə davamlıdır, B vitaminləri və E vitamini, həmçinin lif daha az parçalanır. Mürəbbədə mümkün qədər çox vitamin saxlamaq üçün şirniyyatın bişmə vaxtını mümkünsə azaltmaq və bir neçə dəfə qaynatmamaq məsləhətdir.

Ərik mürəbbəsinin tərkibində olan lif bağırsaqları stimullaşdırır və zərərli maddələri udur. Karotin görmə və dəri vəziyyətinə faydalı təsir göstərir. Kalium və natrium ürək-damar sisteminin işləməsi üçün vacibdir: onlar qan damarlarının divarlarını gücləndirməyə kömək edir, qan laxtalanma riskini azaldır və müxtəlif ürək xəstəliklərinin qarşısını alır.

Ərik mürəbbəsinin tərkibindəki yod qalxanabənzər vəzinin fəaliyyətini dəstəkləyir, immuniteti yaxşılaşdırır və beyin fəaliyyətini yaxşılaşdırır. Kalsium dişləri, saçları və dırnaqları gücləndirməyə kömək edir, həmçinin qanın laxtalanmasının sürətindən məsuldur. Dəmir qan əmələ gəlməsini yaxşılaşdırır və anemiya ilə mübarizə aparmağa kömək edir.

Ərik mürəbbəsində də olan C və E vitaminləri immunitet sistemini gücləndirməyə və soyuqdəymədən sağalma prosesini sürətləndirməyə kömək edir. Duzlar və minerallar mərkəzi sinir sisteminin fəaliyyətinə faydalı təsir göstərir.

Nurlan