
Qəhvə bəzən məhsuldarlığı artıran ləzzət, bəzən mədəni ənənə, bəzən də sağlamlığı təşviq edən bir içki olaraq həyatımızda xüsusi yer tutur. Dünyada milyonlarla insan günə qəhvə ilə başlayır.
Bəs, gün ərzində nə qədər qəhvə içmək ideal hesab olunur?
Foodinfo.az xəbər verir ki, qəhvənin tərkibində müxtəlif birləşmələr var, onların çoxu sağlamlığa müxtəlif yollarla təsir edir. Bununla belə, qəhvənin ən məşhur keyfiyyəti onun yüksək kofein tərkibidir. Qəhvə istehlakı ilə bağlı risklərin əhəmiyyətli bir hissəsi kofeinlə bağlıdır.
Yetkinlər üçün kofein qəbulunun təhlükəsiz həddi gündə 400 milliqramdır. Maraqlıdır ki, üyüdülmüş qəhvə ən yüksək qoruyucu effekt verir, hazır qəhvə isə daha aşağı səviyyədədir. Əlbəttə ki, kofein yalnız qəhvədə tapılmır; espresso, qara, yaşıl və ya ağ çay, enerji içkiləri, kola və tünd şokoladda da olur.
Bəzi son araşdırmalara görə, orta dərəcədə qəhvə istehlakı bir çox xəstəliyin uzunmüddətli riskini azaldır. Ancaq həddindən artıq istehlak edildikdə vəziyyət dəyişir: ürək döyüntüsü, narahatlıq, ürəkbulanma, baş ağrıları, ürək yanması, əllərin titrəməsi və hətta yuxusuzluq kimi hallar baş verir.
Kofeinin bədəndən atılması üçün lazım olan müddət də insandan insana dəyişir, bəziləri üçün bir neçə saat ərzində sabitləşir, bəziləri üçün isə 10 saata qədər davam edə bilər. Buna görə də, günortadan sonra espresso bəzi insanları bütün gecəni oyaq saxlaya bilər, bəziləri üçün isə onlara heç təsir göstərməyə bilər.
Hamiləlik və ya doğuşa nəzarət həblərinin istifadəsi kofeinin bədəndən çıxarılmasını ləngidir. Bu, qəhvənin stimullaşdırıcı təsirinin daha uzun sürməsinə səbəb ola bilər. Buna görə də, qəhvə istehlakının məhdudlaşdırılması hamiləlik və laktasiya zamanı xüsusilə vacibdir. Uşaqlar üçün isə ümumiyyətlə kofein tövsiyə edilmir.
Ölçülü istehlak edildikdə, qəhvə həm zövqlü, həm də sağlamlığı gücləndirən bir vərdiş ola bilər. Əsas odur ki, gün ərzində ümumi kofein qəbulunuzdan xəbərdar olun və bədəninizin məhdudiyyətlərinə əməl edin.