Peşəkar dietoloq Yelena Sviridova pəhrizlə bağlı yayılmış yanlış təsəvvürlərdən danışıb. Foodinfo.az xəbər verir ki, o, bu mövzuda məşhur mifləri təkzib etdi.
Birinci mif budur ki, bəzi qidalar yalnız səhər yeyilə bilər. Əslində şokolad, qəhvə və dondurma kimi yüksək kalorili yeməklər, günün hansı vaxtından asılı olmayaraq bədənimizə eyni şəkildə təsir edir. Burada əsas şey istehlak edilən qidanın ümumi miqdarıdır. Bununla belə, Sviridova vurğulayıb ki, çips kimi süni əlavələr olan qidalardan uzaq durmaq daha yaxşıdır.
Zərərli qida dedikdə çips və krakerləri nəzərdə tutursunuzsa, tərkibində süni əlavələrin çox olması səbəbindən belə məhsullardan tamamilə imtina etmək daha yaxşıdır.
Başqa bir ümumi mif, hər bir məhsulun kalorili məzmununa ciddi nəzarət etmək ehtiyacıdır. Yediyiniz kalorilər barədə daim narahat olmaq əvəzinə, yeməyin ümumi keyfiyyətinə və müxtəlifliyinə diqqət yetirmək daha yaxşıdır. Sviridova tərəvəz, meyvə və kifayət qədər su yeməyin vacibliyinə diqqət yetirir. Davamlı olaraq kalorilərin sayılması yemək pozğunluğuna səbəb ola bilər.
Qidalanma məsələsinə ağıllı yanaşmaq üçün mütəxəssis “boşqab üsulundan” istifadə etməyi tövsiyə edir. Bu prinsipə görə, pəhrizinizin yarısı lifdən, dörddə biri zülaldan, dörddə biri isə karbohidratlardan ibarət olmalıdır.
Nurlan