Diyetoloq və endokrinoloq Anton Polyakov səhər yeməyində kolbasadan uzaq durmağı tövsiyə edib. Foodinfo.az xəbər verir ki, onun sözlərinə görə, səhər yeməyi günün ən vacib yeməyidir və bu vaxt bədənimizi düzgün qidalandırmaq, sağlamlıq üçün riskləri azaltmaq çox önəmlidir.

Ekspert aif.ru ilə söhbətində qeyd edib ki, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatına (ÜST) görə, kolbasa və digər emal olunmuş ət məhsulları riskli qidalar qrupuna daxildir. Müntəzəm istifadəsi xərçəng xəstəliklərinin, xüsusilə həzm sistemi xərçənginin yaranma riskini artırır.

«Yəni, kolbasanı müntəzəm olaraq qəbul etmək bədənin xərçəng riskini yüksəldir və digər sağlamlıq problemlərinə də yol açır», — deyə Polyakov bildirib.

Diyetoloq həmçinin tövsiyə edib ki, səhər yeməyində kolbasanı daha sağlam və qida dəyəri yüksək alternativlə əvəz etmək olar. Məsələn, mal əti dili və ya qaynadılmış yumurta protein ehtiyacını qarşılamaqla bədəni enerjiyə təmin edir və sağlam qidalanmanı dəstəkləyir. Bundan əlavə, tərəvəz və tam taxıllı məhsullarla birləşdirildikdə səhər yeməyi həm balanslı, həm də doyurucu olur.

Beləliklə, səhər yeməyində kolbasadan imtina etmək yalnız xərçəng riskini azaltmaqla kifayətlənmir, həm də ümumi sağlamlığı qorumağa, enerji səviyyəsini yüksəltməyə və bədənin gündəlik fəaliyyətini dəstəkləməyə kömək edir.