Yayın qızmar istisində sərinlənməyin ən yaxşı yollarından biri təravətləndirici təsir bəxş edən qarpızdan istifadə etməkdir. O, həmçinin sağlamlıq baxımından da bir çox faydalar təqdim edir.
Foodinfo.az qarpızın bəzi faydalarını təqdim edir:
1. Qarpız liflə çox zəngin olmasa da, yoğun bağırsaqda "yaxşı" bakteriyaların böyüməsini təmin edən prebiyotikləri ehtiva edir. Prebiyotiklər mineralların udulmasını artırır, qan şəkərini və insulin səviyyəsini yaxşılaşdırır. Eyni zamanda kolon xərçəngindən qoruyur.
2. Bu giləmeyvə likopenin ən yaxşı mənbələrindən biridir. Likopen hüceyrələrə zərər verən mikrobların səbəb olduğu oksidləşdirici stresslə mübarizə apardığı bilinən bir antioksidandır. Beləliklə, likopen ürək xəstəliyi, tip 2 diabet, xərçəng və Alzheimer kimi xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edir.
3. Tamamilə sudan ibarət olan qarpızın bədəni nəm saxlamaq, susuzluğu azaltmaq kimi müsbət təsirləri də var.
4. L-sitrulin qarpızda, xüsusən də qabığının ağ hissəsində olan təbii bir maddədir. L-sitrulin qan damarlarının rahatlamasına və qan dövranını yaxşılaşdırmağa kömək edərək arteriya funksiyasını yaxşılaşdırır və qan təzyiqini aşağı salır.
5. Qarpızın tərkibində olan A və C vitaminləri dəri sağlamlığını dəstəkləmək qabiliyyətinə malikdir.