Karbohidrat təbiətdə ən çox yayılmış üzvi maddədir. Bədənə enerji verən qida mənbəyidir. Qanın laxtalanmasında, immunitet sistemində və çoxalmada mühüm rol oynayır. Yağ və zülalla birlikdə pəhrizimizin böyük bir hissəsini təşkil edən 3 vacib maddədən biridir. Sağlam karbohidratları ehtiva edən qidalara paxlalılar, tam buğda çörəyi, az yağlı süd məhsulları, bütün taxıllar, meyvə və tərəvəzlər daxildir.

Foodinfo.az bildirir ki,  tərkibində karbohidrat olan qidalar arasında çörək məhsulları, kartof, paxlalılar, banan, konfet, şirniyyat, alma kimi karbohidratla zəngin qidalar var. İşlənməmiş təbii karbohidratlarla zəngin olan kəpəkli təbii undan hazırlanan çörək, təzə tərəvəz və meyvələr, ağ undan hazırlanan xəmir məmulatları, işlənmiş ağ şəkər, kartof çipsləri kimi qidalardan daha sağlamdır. Tərkibində karbohidratlar olan qidalar dənli bitkilər, çörək, paxlalılar, meyvələr, süd, tərəvəzlər, şəkər və şəkərli qidalardır. Bir sözlə, ətsiz və yağsız qidaların hamısında karbohidratlar var. Sağlam karbohidratlardır

Böyük miqdarda karbohidrat istehlakı qan şəkəri, qan təzyiqi, pis xolesterin və trigliserid səviyyələri kimi ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Pəhriz mütəxəssisləri gündəlik kalori qəbulunuzun 45-65%-ni karbohidratlarla təmin etməyi tövsiyə edir. Həddindən artıq karbohidratların istehlakı piylənmə riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır. Enerji verən qidaların həddindən artıq istehlakı zamanı artıq istehlak edilən miqdar yağa çevrilir və bədəndə saxlanılır. Nəticədə artıq çəki yaranır. Bir çox ciddi xəstəliklər şüursuz və həddindən artıq karbohidrat istehlakı nəticəsində yaranır.

Karbohidratlar nizamlı və sağlam qidalanma planı üçün istehlak etməli olduğunuz qidalar arasındadır. Bədənə balanslı və sağlam qidalanma üçün lazım olan enerjini verəcək karbohidratların qəbul edilməməsi orqanizmdə bir çox mənfi halların yaranmasına səbəb ola bilər. Xüsusilə bəzi amin turşuları ilə birlikdə B vitamininin olmaması və lif istehlakı əhəmiyyətli təsir göstərir. Bu vəziyyət insanların psixi sağlamlığına böyük ölçüdə təsir edir.

Karbohidratlardan istifadə etməyən insanlar bir çox arzuolunmaz psixoloji və fizioloji nəticələrlə üzləşə bilərlər. Bunların arasında sinir sistemi pozğunluğu, yorğunluq, zəiflik, müxtəlif həzm sistemi xəstəlikləri və unutqanlıq kimi bədənin çox fərqli sistemlərinə təsir edən bir çox mənfi təsirlər var. Mütəxəssislər xüsusilə lif çatışmazlığının xərçəng və ürək xəstəliklərinin inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırdığını söyləyirlər. Buna görə karbohidratlar olan qidalar müntəzəm və kifayət qədər istehlak edilməlidir. Hər hansı bir qida kimi, karbohidratların həddindən artıq istehlakından qaçınmalısınız.

Nərmin