Mandarin qabıqlarının ev təsərrüfatında faydalı şəkildə istifadə oluna biləcəyi açıqlanıb. Foodinfo.az Sports.kz-ya istinadla xəbər verir ki, efir yağları və faydalı maddələrlə zəngin olan mandarin qabıqları tullantı deyil, əksinə evdə çoxşaxəli köməkçi vasitə kimi dəyərləndirilə bilər.
Mütəxəssislər bildirirlər ki, istifadə etməzdən əvvəl mandarinlər mütləq yaxşı yuyulmalı, əksər məqsədlər üçün qabıqlar qurudulmalıdır. Qabıqları açıq havada, sobada zəif istilikdə və ya radiator üzərində qurudaraq hermetik qabda saxlamaq tövsiyə olunur. Qurudulmuş mandarin qabıqları evdə xoş ətir yaratmaq üçün olduqca uyğundur. Onları otaqlara səpmək, radiator üzərinə qoymaq və ya parça kisəciklərdə dolabların içində saxlamaq mümkündür.
Mandarin qabıqları qoxuların aradan qaldırılmasında da kömək edir. Soyuducuda və ya zibil qabının dibində saxlanıldıqda xoşagəlməz qoxuları neytrallaşdırır. Qaynar su ilə dəmlənmiş qabıq dəmləməsindən təbii hava təravətləndiricisi kimi də istifadə edilə bilər.
Ev təmizliyində də mandarin qabıqları faydalıdır. Onları sirkədə dəmləyərək alınan məhlul döşəmələrin, şüşələrin və səthlərin təmizlənməsində istifadə olunur. Qabıqlı su buxarı mikrodalğalı sobada çirkləri yumşaldır, təmizliyi asanlaşdırır. Təzə qabıqla taxta səthləri silmək isə onlara parlaqlıq verir.
Mandarin qabıqları həşəratlarla mübarizədə də effektiv sayılır. Onlar qarışqa, güvə və xırda həşəratları uzaqlaşdırmağa kömək edir. Eyni zamanda sitrus qoxusu ev heyvanlarını müəyyən yerlərdən uzaq tutmaq üçün istifadə oluna bilər.
Bağ və ev bitkiləri üçün də mandarin qabıqları faydalıdır. Xırdalanmış qabıqlar torpağa və ya komposta qatılaraq gübrə kimi istifadə edilə bilər. Qabıq dəmləməsi ilə bitkilərin çilənməsi yarpaqbitinə qarşı qoruyucu təsir göstərir.
Bundan başqa, mandarin qabıqları ehtiyatla kosmetik məqsədlərlə də istifadə oluna bilər. İlıq vannaya əlavə edildikdə rahatladıcı təsir göstərir, üyüdülmüş quru qabıqlar isə yumşaq dəriparladıcı vasitə kimi istifadə edilə bilər.
Mətbəxdə isə mandarin qabıqları şəkər şərbətində bişirilərək şirniyyat hazırlanmasında, çaylara, şirniyyatlara və yeməklərə ətir vermək üçün istifadə olunur. Mütəxəssislər vurğulayırlar ki, bu məqsədlər üçün yalnız yaxşı yuyulmuş və təmiz meyvələrdən istifadə edilməlidir.






