Pəhrizinizə yerkökü daxil etməklə, insan vitamin çatışmazlığının inkişafının qarşısını alır.
Biz hamımız eşitmişik ki, yerkökü sağlamlıq üçün faydalıdır, lakin az adam onların niyə bu qədər vacib olduğunu və gündəlik nə qədər istehlak edilməli olduğunu düşünür. Yerköküdən müntəzəm istifadənin orqanizmimiz üçün bir sıra faydaları var.
Birincisi, yerkökü sağlam dəri, yaxşı görmə və sağlam immunitet sistemini qorumaq üçün vacib olan A vitamininin əla mənbəyidir. Bir orta kök kökü gündəlik A vitamini ehtiyacınızın yarısından çoxunu təmin edə bilər.
İkincisi, yerkökü beta-karoten, lutein və zeaksantin kimi antioksidantlarla zəngindir. Bu maddələr hüceyrələrimizi sərbəst radikal zərərlərdən qorumağa kömək edir və xərçəng və ürək-damar xəstəlikləri də daxil olmaqla müxtəlif xəstəliklərin inkişaf riskini azaldır.
Üçüncüsü, yerkökü çox miqdarda pəhriz lifini ehtiva edir ki, bu da yalnız həzmi normallaşdırmağa kömək etmir, həm də çəkiyə nəzarət etməyə kömək edir. Lif, iştahı azaltmağa və həddindən artıq yeməyin qarşısını almağa kömək edən dolğunluq hissi verir.
Maraqlıdır ki, yerkökü C, K və B6 vitaminləri, kalium və maqnezium da daxil olmaqla zəngin minerallar və vitaminlər kompleksini də ehtiva edir. Bu maddələr qan, sümük və sinir sisteminin sağlam saxlanmasında mühüm rol oynayır.
Hər gün təxminən 1-2 orta kök kökü və ya təxminən 100-200 qram çiy kök istehlak etmək tövsiyə olunur. Bu miqdar bədəninizi artıq kalori olmadan ehtiyac duyduğu qidalarla təmin edəcək.
Nəticə olaraq, hər gün yerkökü yemək sizə yalnız fayda verəcəkdir. O, yüksək qida dəyərinə malikdir, aşağı kalorili məhsuldur və ya tək başına, həm də müxtəlif yeməklərin bir hissəsi kimi asanlıqla pəhrizinizə daxil edilə bilər.