Palma yağı palma ağacının meyvəsindən əldə edilən bitki yağıdır və qida sənayesində geniş istifadə olunur. Ancaq onun sağlamlıq üzərindəki təsirləri ilə bağlı mübahisələr də mövcuddur.

Foodinfo.az xəbər verir ki, palma yağı dondurma, biskvit, şokolad, sürtgü yağı və tez hazırlanan qidalar kimi bir çox məhsullarda rast gəlinir. Həmçinin kosmetika və sabun istehsalında da istifadə olunur.

Bu yağ yüksək doymuş yağ tərkibinə malikdir. Bu yağ turşuları bədənin enerji ehtiyacını qarşılayır, lakin yüksək miqdarda doymuş yağ istehlakı ürək xəstəlikləri riskini artıra bilər.

Doymuş yağlar xolesterin səviyyəsini artıraraq ürək-damar xəstəlikləri riskini yüksəldir. Buna görə də, palma yağının çox istehlakı məsləhət görülmür. Ancaq bəzi tədqiqatlar palma yağının da faydalı antioksidantlar ehtiva etdiyini göstərir.

Palma yağı istehsalı meşələrin məhv edilməsinə və bioloji müxtəlifliyin azalmasına səbəb olur. Bu səbəbdən, ekoloji cəhətdən davamlı olmayan istehsal metodları ciddi ekoloji problemlərə yol açır.

Zeytun yağı, kokos yağı və digər bitki yağları palma yağına alternativ olaraq istifadə edilə bilər.