Pendir qiymətli qidadır və orqanizmin ehtiyac duyduğu süd məhsulları ilə təmin edə bilən zəngin protein və kalsium mənbəyidir. Pendir inək, camış, keçi və dəvə südünün kəsilməsindən əldə edilir. Minlərlə pendir növləri var. Duzlu, südlü və qaymaqlı dad bütün pendirlərin ortaq dadıdır. 

Foodinfo.az xəbər verir ki, pendir alarkən aşağıdakılara diqqət yetirilməlidir: 

Orijinal pendirin özünəməxsus xoş qoxusu var və yem, meyvə, qıcqırma, turşluq, kif və ya güclü sabunluluq kimi yumşaq xarici qoxusu olmur.

Pendir 8 dərəcədən yuxarı temperaturda saxlanılarsa, o, fermentativ və kimyəvi xarablara məruz qalacaq.

Pendir paketləri sağlam və zədəsiz olmalıdır. İstehsal lisenziyası olmayan yerli pendirləri alıb istehlak etməməlisiniz. Bu növ pendirlərin istehlakı qida zəhərlənməsi və ya insanlar və heyvanlar arasında ümumi xəstəliklərin ötürülməsi riskini daşıyır. Alarkən, soyuducudan kənarda və günəş işığından qorunmayan, icazəsiz və ya antisanitar mərkəzlərdən pendir almaqdan çəkinin.

Məhsulun istehsal tarixini və son istifadə tarixini yoxlayın. Qablaşdırmanın üzərindəki etiketə diqqət yetirmək və onun qida dəyəri cədvəlini öyrənmək xüsusilə vacibdir. Pendirdə olan yağ, duz və zülalın miqdarını bilməklə onun pəhriz tələblərinizə uyğun olduğuna əmin ola bilərsiniz. 

Az duzlu pendir kimi bəzi pendir növlərinin hazırlanmasında natrium xlorid yerinə kalium xlorid istifadə edilir. Bu növ pendirlərin qablaşdırılmasında bəzi xəstələrin istehlakı ilə bağlı xəbərdarlıqlar var ki, alarkən bunlara diqqət yetirilməlidir. 

Yumşaq teksturaya malik pendirin saxlama müddəti sərt pendirlərə nisbətən daha azdır. Pendirin raf ömrünü artırmaq və keyfiyyətini qorumaq üçün onu zərdabda , ayranda və ya seyrətilmiş qatıqda saxlamalısınız.

Səhər yeməyi pendirləri tez-tez duzlu suda və zərdabda saxlanılır. Pendiri duzlu suda saxlamaq üçün aşağıdakı məqamlara diqqət yetirilməlidir:

Pendir alarkən bir az zərdab almaq daha yaxşıdır, zərdabın tərkibində pendirin teksturasını qoruyub saxlamağa kömək edən rennet var.

Əgər zərdabsız pendir alsanız, su və duzdan istifadə edə bilərsiniz. Bunun üçün bir qaşıq duzu yarım litr su ilə qarışdırmaq, pendirləri su və duzlu maye ilə dolu bir qaba qoymaq lazımdır. Su və duz pendirləri örtməlidir.

Böyük miqdarda duz pendiri sərtləşdirir.

Sərtləşmiş pendiri yumşaltmaq üçün suyu qaynatmaq və pendiri içinə qoymaq kifayətdir.

 İncə qatıq və ya ayrana pendir qoymaq, onu duzlu suya salmaq kimidir.

Sərt pendirləri saxlamaq üçün aşağıdakılara əməl edin:

Pendir quru yerdə saxlanmalıdır. Bu növ pendiri saxlamaq üçün ən yaxşı yer soyuducunun alt hissəsidir.

Ətirli tərəvəzlər, bir neçə diş sarımsaq və ya bir az bibər kimi ətirli zeytun yağına sərt pendir qoymaq bu növ pendirləri qorumaq üçün gözəl bir yoldur.

 Bu növ pendirlərin sərt teksturası daha çox qurutma qabiliyyətinə malikdir. Qurumasının qarşısını almaq üçün kəsilmiş hissəyə bir az yağ sürtmək daha yaxşıdır.

Sirkə ilə isladılmış təmiz dəsmalı pendirin ətrafına bükmək də onun qurumasının qarşısını ala bilər.

 Sərt pendirlərin istifadə müddəti istehsaldan 3-4 həftə sonra olduğu üçün onları soyuducuda bu müddətdən artıq saxlamaq məsləhət görülmür. 

Şəbnəm