Endokrinoloqu və dietoloq Elena Çurakina RT-yə müsahibəsində daha sağlam pəhriz təşkil etmək üçün menyunuzda əvəz edilməli olan beş məşhur məhsulun adını çəkib. Foodinfo.az xəbər verir ki, o bildirirb ki, əvəz edilməli olan məhsulların siyahısında birincilər arasında ağ çörəkdir. O, emal zamanı lif və qida maddələrinin çoxunu itirən zərif undan hazırlanır. Onun istifadəsi qanda şəkərin səviyyəsinin sürətlə artmasına və sinir sisteminin fəaliyyəti üçün zəruri olan B qrupu kimi əsas vitaminlərin çatışmazlığına səbəb olur. Ona görə də ağ çörəyi tərkibində daha çox vitamin və lif ehtiva edən lifli çörəklərlə əvəz etmək lazımdır.

Çurakina, xolesterol səviyyəsinin artmasına və nəticədə ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskinin artmasına kömək edə biləcək çoxlu doymuş yağların olması səbəbindən yağlı ətlərin istehlakını məhdudlaşdırmağa dəyər. Sağlam bir alternativ quş əti - toyuq və ya hinduşka, həmçinin mərcimək, lobya və ya tofu kimi bitki mənşəli protein mənbələri ola bilər.

Həmçinin, onun sözlərinə görə, şirin qazlı içkilərdən imtina etməyə dəyər. Onların tərkibində çoxlu şəkər var, ona görə də onları yemək əlavə kalorilərə və müvafiq olaraq çəki artımına səbəb olacaq.

"Çips, kraker və qənnadı məmulatlarının istehlakının məhdudlaşdırılması da faydalı tədbir olacaq. Onların tərkibində çoxlu miqdarda zərərli trans yağlar və süni əlavələr var ki, bu da, məsələn, qan damarlarının sağlamlığına mənfi təsir göstərir", - endokrinoloq əlavə edib.

Qeyd olunur ki, meyvəli qatıqların dəyişdirilməsi daha az açıq görünə bilər.