Təzə tərəvəz və göyərti ilə hazırlanan salat sağlam qidalanmanın əsas hissəsi sayılır, lakin düzgün kombinasiya edilmədikdə bu yemək artıq kalori mənbəyinə çevrilə bilər. Foodinfo.az Sports.kz-ə istinadən xəbər verir ki, salatın faydası onun tərkibindən və əlavə edilən məhsullardan asılıdır.
Salatların əsas faydası vitaminlər, lif və antioksidantlarla zəngin olmasıdır. Lakin yalnız yarpaqlı göyərti ilə hazırlanmış salat uzun müddət toxluq hissi vermir, xüsusilə əgər əlavələr — yağlı souslar, kolbasa və ya qızardılmış pendir kimi məhsullar varsa, kalori miqdarı sürətlə artır.
Balanslı salat üçün ideal formula belədir: çoxlu tərəvəz və göyərti (lif üçün), protein mənbəyi (toxluq üçün) və az miqdarda faydalı yağ (vitaminlərin udulması üçün).
Salatı necə yığmaq olar:
-
Tərəvəz və göyərti: pomidor, ispanaq, brokoli, şirin bibər, yerkökü. Bunlar lif, vitamin və faydalı fitonutrientlərlə zəngindir.
-
Protein mənbəyi: bişmiş toyuq, yumurta, balıq, qəsmik və ya bitki mənşəli alternativlər — paxlalılar, qoz-fındıq və toxumlar. Protein toxluq hissini artırır və əzələ toxumasını dəstəkləyir.
-
Faydalı yağlar: extra virgin zeytun yağı, avokado yağı, limon şirəsi, sirkə, təzə ədviyyatlar. Bir porsiyaya təxminən 1 xörək qaşığı kifayətdir.
-
Əlavə karbohidratlar: salat əsas yeməyin yerini tutursa, az miqdarda kinoa, tam taxıllı çörək, bişmiş kartof və ya qəhvəyi düyü əlavə edin — bu, yeməyi doyurucu edəcək.
Salat üçün düzgün sous seçimi: Çox miqdarda bitki yağı və ya mayonez kalori miqdarını artırır. Zeytun yağı və ya polienli doymamış yağ turşuları ilə hazırlanan sous vitaminlərin daha yaxşı udulmasına kömək edir, lakin miqdarı 1 xörək qaşığını keçməməlidir.
Belə yanaşma ilə hazırlanan salat həm faydalı, həm də balanslı olur və uzun müddət toxluq hissi təmin edir.






