Soya dənələrindən hazırlanmış duzlu maye son illər təkcə balıq yeməklərinə deyil, müxtəlif salatlara, ət və tərəvəz marinadlarına da geniş şəkildə əlavə olunur. Foodinfo.az Sports.kz-yə istinadla xəbər verir ki, Aif.ru bu məhsulun həddindən artıq istifadəsinin sağlamlıq baxımından müəyyən risklər yaratdığını bildirib.

Mütəxəssis, həkim-dietoloq Nataliya Denisova deyib ki, təbii şəkildə hazırlanmış soya əsaslı duzlu maye adi duza nisbətən daha yumşaq təsir göstərə bilər. Onun sözlərinə görə, soya dənələrinin təbii mayalanması prosesi nəticəsində bəzi faydalı maddələr qorunub qalır. Bu maddələrə xüsusilə ürək-damar sağlamlığına kömək edən bitki mənşəli birləşmələr və B qrup vitaminləri daxildir. Həmçinin tərkibində dəmir, sink, maqnezium və kalium kimi minerallar saxlanılır.

Lakin Denisova xəbərdarlıq edir ki, bu məhsulun istifadəsində ölçü saxlanmalıdır. Mayalanma zamanı yaranan güclü dadlandırıcı maddə — təbii dad gücləndiricisi — məhsula çox kəskin dad verir və insanın ona öyrəşməsinə səbəb ola bilər. Bu isə yeməklərə getdikcə daha çox əlavə etmək meyli yaradır.

Dietoloq bildirib ki, bu mayenin bir xörək qaşığında demək olar 1 qram natrium olur və bu, ümumi duz qəbulunu normadan xeyli artırır. Həkimlərin gündəlik duz qəbuluna dair tövsiyəsi 5 qramdan çox deyil, yüksək təzyiqi olan insanlar üçün isə bu hədd 3 qramdır. Normadan artıq natrium qəbulu ürək-damar xəstəliklərinin, xüsusilə yüksək təzyiqin inkişaf riskini artırır.

Mütəxəssis vurğulayır ki, bu məhsul dadı gücləndirsə də, ondan hər yeməyə bol miqdarda əlavə etmək düzgün deyil. Sağlamlıq üçün ən doğru yol yeməklərdə duzu və duzlu mayeləri ölçülü şəkildə istifadə etməkdir.