Sinqapur Milli Universitetinin tədqiqat qrupu xərçəng riski ilə düzgün olmayan qidalanma, həmçinin diabet kimi ümumi xəstəliklər arasında əlaqə tapıb. Cell jurnalında dərc edilən araşdırma xərçəng şişlərindən qorunmağın sadə üsulunu ortaya qoyur.

Tədqiqatçılar BRCA2 geninin qüsurlu bir nüsxəsinə malik olduğu üçün döş və ya yumurtalıq xərçəngi inkişaf riski yüksək olan xəstələri tədqiq ediblər. Belə xəstələrin hüceyrələrinin qlükozanın parçalanması zamanı əmələ gələn metilqlioksalın təsirinə xüsusilə həssas olduğu nümayiş etdirilmişdir. Bu maddə DNT-də xərçəngin inkişafına səbəb olan qüsurlara səbəb olur.

Bununla belə, BRCA2-nin qüsurlu bir nüsxəsini miras almamış insanlar metilglioksalın normadan daha yüksək səviyyədə olduğunu hiss edə bilərlər. Bu, məsələn, piylənmə və ya pis qidalanma ilə əlaqəli diabet və ya prediabet vəziyyətində baş verir. Bu insanlarda elm adamları xərçəngə tutulma riskinin daha yüksək olduğunu göstərən biomarkerlər müəyyən ediblər.

Metilglioksal xərçəngin qarşısını alan qoruyucu genləri müvəqqəti olaraq təsirsiz hala gətirə bilər və pis pəhriz və ya nəzarətsiz diabetin təkrarlanan epizodları zamanla "toplana" və xəstəliyin inkişaf riskini artıra bilər.

Müəlliflərin fikrincə, metilglioksalın yüksək səviyyəsi adətən dərman və pəhriz ilə idarə oluna bilər ki, bu da xərçəngə qarşı profilaktik tədbirlər üçün yaxşı fürsət yaradır.