Orqanizmin ikinci beyni sayılan bağırsaqlar sağlam və xoşbəxt orqanizm üçün yararlı olan milyardlarla faydalı bakteriya daşıyır. Bəs, sağlam bağırsaq florası üçün necə qidalanmaq lazımdır?
Ekspert Nilay Keçeci Arpacı bağırsaqları təmizləyərək həzm və ifrazat sistemini tənzimləyən qidalar haqqında danışıb.
Sağlam orqanizm üçün əvvəlcə həzm sistemini təkmilləşdirmək lazımdır. Bu barədə antibiotik təsiri yaradan sarımsaq ən mühüm qidadır. Sarımsaq tərkibində olan vitaminlə bağırsaqlarda müdafiə mexanizmi yaradır. Tərəvəz ilə bişirilən xörəklərə bişməyə yaxın vurulan 1 baş sarımsaq və ya yeməklərin yanında istehlak edilən çiy sarımsaq bağırsaqları təmizləyir və problemlərin yaranmasına mane olur.
Sarımsağın mümkün qədər çiy istehlak edilməsində fayda var. Əgər bişiriləcəksə, temperatur 60 dərəcədən çox olmamalıdır. Çünki yüksək temperaturda sarımsağın tərkibində olan "Allicin" məhv ola bilər.
Bağırsaq xəstəliklərinə qarşı qoruyucu olan "Kələm turşusu"
Ev şəraitində və az duzlu hazırlanan kələm turşusu bağırsaqlar üçün təbii təmizləyicilərdən biridir. Tərkibindəki vitamin və minerallarla faydalı qış tərəvəzlərindən biri olan kələm bişmiş, çiy və ya turşu halında yeyilərsə bağırsaqları təmizləyir və yaxşı işləməsi üçün güclü probiotik mənbəyidir.
Bağırsaq sağlamlığı üçün vücuddakı yararlı bakteriyaların sayını artırmaq lazımdır. Faydalı bakteriyaların artırılmasında lif tərkibli qidalar mühüm rol oynayır. Qış aylarının əvəzolunmaz qidası kəvər inülin lifi ilə zəngindir. İnülin bağırsaqlarda sağlam bakteriyalara çevrilir, yaxşı bakteriyaların qidalanıb çoxalması üçün şərait yaradır.
Sümük suyu bağırsaq divarlarını bərpa edir
Bağırsaqlar işləyərkən bakteriya, toksin, virus, ağır metal kimi bir çox zərərli maddələrin təsirinə məruz qalır. Bunun üçün bağırsaqları gücləndirməliyik.
Sağlam bağırsaq florasının formalaşmasında sümük suyunun əhəmiyyəti böyükdür.
Vitamin və minerallardan başqa, jelatin, təbii yağlar ehtiva edən sümük suyu bağırsaqların bərpası və güclənməsi üçün olduqca faydalıdır. Sümük suları yeməklərə və şorbalara əlavə olunaraq istehlak edilə bilər.
Püstə bağırsaqlarda hərəkətliliyi sürətləndirir
Püstə bağırsaqlar üçün sağlamlıq anbarıdır. Bağırsaq əzələlərinin güclənməsi, nizamlı işləməsinə müsbət təsir edir. Gün ərzində ara pay olaraq 12-15 ədəd istehlak edilən püstə gündəlik lif miqdarını təmin edir və faydalı yağ turşuları də bağırsaq hərəkətlərini sürətləndirir.
Aparılan son araşdırmalara görə, lif baxımdan zəngin qidalar bağırsaqların fəaliyyətinə müsbət təsir edir. Püstə kimi polifenol ehtiva edən qidalar bağırsaqlarda yaxşı bakteriyaları artırıb pis bakteriyaların azalmasına dəstək olur.
(Kolgemedia.az)
Bağırsaqları gücləndirən qidalar - FOTOLAR
9 Yanvar, 10:46
Oxşar xəbərlər
Çərəzlərin bilinməyən FAYDALARI
26 İyul, 18:30
Böyrəklərə yaxşı təsir edən 5 qida
26 İyul, 14:13
Diyeta zamanı ən çox hansı səhvlər edilir?
25 İyul, 15:41
Maqnezium və dəmir qaynaqları
25 İyul, 10:16
Şəkəri aşağı salan tərəvəzlər
24 İyul, 23:01
Qayğanaq, yoxsa kükü?
24 İyul, 21:47
Xəbər lenti
Hazır yemək alarkən bunu mütləq yoxlayın
22 Noyabr, 20:32
Diabet haqqında ən çox yayılmış yanlış təsəvvür
22 Noyabr, 19:49
Pəhrizlə bağlı uğursuzluqların qarşısını almaq yollar
22 Noyabr, 19:09
Xəstəliklər düzgün qidalanmamaqdan yaranır
22 Noyabr, 18:19
Toyuq ətinin faydalı xüsusiyyətləri
22 Noyabr, 17:47
Dietoloq dəniz məhsullarının faydalı xüsusiyyətlərindən danışıb
22 Noyabr, 17:08
Uşaqlara bu yaşdan sonra şirniyyat vermək olar
22 Noyabr, 16:18
Böyrəklərə zərərli qidalar
22 Noyabr, 15:46
Bitki mənşəli zülallara qarşı allergiya
22 Noyabr, 15:07
Həkim iştahın artmasının səbəblərindən danışdı
22 Noyabr, 14:39
Daha uzun yaşamaq üçün bunları yeyin
22 Noyabr, 13:56
Alma qabığı ilə iltihaba son qoyun
22 Noyabr, 13:30
O, ağciyərin ən böyük düşmənidir
22 Noyabr, 12:25
Ürək sağlamlığı üçün çərəz yeyin
22 Noyabr, 11:58
C vitamini çoxluğu hansı problemlərə yol aça bilər?
22 Noyabr, 10:03
Buğda bitkisi necə yetişdirilir?
22 Noyabr, 10:00
Bu turşu xərçəng riskini azaldır
22 Noyabr, 09:31
Həkim qidalanmanın əsas qaydalarını sadaladı
21 Noyabr, 23:54
Mütəxəssis karbohidratlardan qorxmamağı məsləhət görüb
21 Noyabr, 22:36
Üzvi gübrələrin bitkilər üçün hansı faydaları var?
21 Noyabr, 22:15
Maddələr mübadiləsini sürətləndirən ən yaxşı ədviyyatlar
21 Noyabr, 21:29
Qəhvə və spirti birləşdirmək mümkündürmü?
21 Noyabr, 19:47
Haqqımızda
Foodinfo.az Azərbaycanın ilk qida xəbərləri portalıdır. Foodinfo.az 2018-ci ilin yanvar ayında fəaliyyətə başlayıb. Burada sağlam və zərərli qidalar, halal qidalar, dieta qaydaları, marketlər, marketlərdən ideal alış-veriş qaydaları, restoranlar, keyfiyyətə nəzarət və s. barədə özəl xəbərlər, məqalələr oxuyacaqsınız.
- Bakı şəhəri, Suraxanı rayonu, A.Rzayev 4/9
- [email protected]
- (+994 50) 330 28 20
Ən çox oxunanlar
Hansı qidaları heç vaxt çayla qəbul etmək olmaz?
16 Noyabr, 22:41
Bu məhsul ömrünüzü 5 il uzadacaq
15 Noyabr, 18:19
Alimlər gündə nə qədər şəkər yeyə biləcəyinizi müəyyən ediblər
15 Noyabr, 19:06
Bu növ şokolad yeyin və yüksək təzyiqi unudun
15 Noyabr, 19:48
Mikrodalğalı soba olmadan 10 dəqiqə ərzində bunu edə bilərsiniz
15 Noyabr, 20:31
Qan təzyiqinizi aşağı salacaq tərəvəz
15 Noyabr, 21:41