Dörd fəsildə də üstünlük verilən bananın faydaları saysız-hesabsızdır. Enerji verən xüsusiyyəti ilə tanınan bananın insan sağlamlığı üçün bir çox faydası var. Bananın ən məşhur faydalarından biri tərkibindəki sıx lif sayəsində ishala yaxşı təsir etməsidir. Şirin dadına və enerji artımına görə ən çox seçilən meyvələrdən biridir.

  Foodinfo.az xəbər verir ki, bananın faydalarını aşağıdakı kimi sıralamaq olar: 

Ürək böhranı riskini azaldır və ürək ritminin pozulmasına yaxşı təsir göstərir. 

Tərkibindəki liflər sayəsində uzun müddət toxluq hissi verir. Xüsusilə körpələrin gecə qidalanmasına əlavə edilərək onların daha uzun və keyfiyyətli yatması təmin edilir. Bundan əlavə, tərkibindəki vitamin və minerallar körpələrin qidalanması üçün çox faydalıdır. Zəif körpələrin kökəlməsi üçün həkimlər tərəfindən qidalanma təqviminə əlavə edilməsi tövsiyə edilir.

Bədəndə kollagenin miqdarını artırır. 

Yüksək miqdarda enerji verir və yorğunluğu aradan qaldırmağa kömək edir. 

Tərkibindəki E vitamini sayəsində dərinin parlaq və sağlam görünməsini təmin edir. Yaşlanmanın qarşısını alır və dəri ləkələrini azaltmağa kömək edir. 

İshalın qarşısını alır və ifrazat sistemini tənzimləyir. 

Banan yeməklə itirilmiş kaliumu geri qaytarmaq olar. 

O, ziyillərdən qurtulmağa kömək edir və tam antioksidant mənbəyidir. Sızanaqları və qara nöqtələri aradan qaldırmağa kömək edir, məsamələri sıxlaşdırır. Göz altındakı qara dairələrə yaxşı təsir edir. 

Dərinin qurumasının və soyulmasının qarşısını alır. 

Həşərat və milçək dişləmələri üçün istifadə edilərsə, simptomları azaltmağa kömək edir. 

Tərkibindəki kalium sayəsində boyunuzu uzatmağa kömək edir. Həkimlər böyüyən uşaqlara banan istehlak etməyi tövsiyə edir. 

Banan mədəni gücləndirir. 

Gözləri zərərli şüalardan qoruyur və göz xəstəlikləri riskini azaldır.

Banan orqanizmə serotonin hormonunu ifraz etməyə imkan verir, beləliklə depressiya və stressin əlamətlərini azaldır. 

Bananın tərkibində hansı vitaminlər var? 

Banan vitamin baxımından çox zəngindir. Böyüyən uşaqların mütləq istehlak etməli olduğu meyvələr arasındadır. Tərkibində A vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, C vitamini və D vitamini var. Bananın faydalarından biri də zəngin vitamin tərkibi sayəsində gündəlik vitamin ehtiyacınızın böyük hissəsini qarşılaya bilməsidir.

Bananın tərkibində hansı qidalar var? 

Bananın qida tərkibinə protein, nişasta, lif, yağ, vitaminlər, minerallar və şəkər daxildir. 

Tərkibindəki şəkər fruktoza, saxaroza və qlükozadır. Bu təbii və sağlam şəkərlər pəhrizdə olarkən şirni istəkləri aradan qaldırmaq üçün çox faydalıdır.

İdman edənlərin karbohidrat ehtiyacını ödəyə biləcək ən yaxşı meyvədir. Tərkibində olan minerallar kalsium, dəmir, kalium, maqnezium və manqandır. Tərkibində az miqdarda flavonoid antioksidant var, beləliklə sərbəst radikalları bədəndən çıxarır. 1 bananda orta hesabla təxminən 131 kkal var.

 Bananın istifadəsi dedikdə ilk ağıla onun desertlərdə və meyvə salatlarında istifadəsi gəlir. Qida sənayesində və xəmirdə ən çox istifadə edilən meyvələrdən biridir. Dondurma sənayesində də geniş istifadə olunur. Pəhriz zamanı onu qatıq və yulafla birlikdə qəbul etmək məsləhətdir. İdman edənlər üçün böyük bir karbohidrat qaynağı olduğu üçün idmandan sonra istehlak etmək faydalıdır. Banan gözəllik sənayesində bir çox qulluq məhsulunda da istifadə olunur. Dəri üçün banan qabığı maskaları ilə yaşlanmanın qarşısını almaq olar.

Banan qabığı dişlərdəki ləkələri çıxarmağa kömək edir. O, həmçinin həşərat və milçək dişləmələri nəticəsində yaranan qaşıntıları aradan qaldırır.

Bananın zərərləri nələrdir? 

Bananın zərərli təsirləri arasında ürək ritminin pozulması və həddindən artıq istehlak edildikdə ürək zəifliyi var. Əzələ zəifliyi və müvəqqəti iflic kimi mənfi hallar baş verə bilər. 

Tərkibində yüksək miqdarda kalori olduğu üçün həddindən artıq istehlak nəticəsində çəki artımı baş verir. 

Onun lifli quruluşu həzm sistemini pozur və həddindən artıq istehlak edildikdə qəbizlik yaranır. Xüsusilə hamiləlik dövründə çox istehlak etmək bu problemlə qarşılaşmağınıza səbəb ola bilər. Eyni şəkildə, körpələrə böyük miqdarda verilməməlidir.

Nadir olsa da, banan allergiyaya səbəb ola bilər. Onu qəbul edərkən dəridə qaşınma, səpki və ya ürəkbulanma hiss edirsinizsə, dərhal dayandırılmalı və həkimə müraciət edilməlidir.

Tərkibində çox miqdarda şəkər olduğundan diabet xəstələri ehtiyatla istehlak etməlidirlər. Bananın bir çox faydası olsa da, zərərlərini nəzərdən qaçırmamalıyıq. Həddindən artıq miqdarda istehlakdan çəkinməliyik.