Hazır şorbanı qızdırarkən heç vaxt bu səhvlərə yol verməyin. Foodinfo.az “Çempionat”a istinadən xəbər verir ki, qastroenteroloq və dietoloq Elvira Beleva iki ümumi səhvdən danışıb.
Birincisi, bir çox insan soyuducuda saxlanan şorbanı istənilən temperatura qədər qızdırmır.
Qida təhlükəsizliyi qaydalarına əsasən, bütün ət, quş əti, balıq və hətta tərəvəz bulyonu istehlakdan əvvəl 74°C daxili temperatura qədər qızdırılmalıdır. Bu, soyuducuda saxlama zamanı inkişaf edə biləcək əksər patogen mikroorqanizmlərin məhv edilməsini təmin edir.
Hazır şorbaları 3-4 gündən çox olmayan soyuducuda saxlamaq məsləhətdir. Əgər 2 gündən çox saxlanılıbsa, onu qaynayanadək qızdırmaq vacib tövsiyə olmaqla yanaşı, həm də qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq üçün tədbirdir.
İkinci vacib səhv həddindən artıq istiləşmədir. Bu, xüsusilə şorba taxıl, əriştə və ya tərəvəz ehtiva edərsə, inqrediyentlərin dadını və teksturasını həqiqətən poza bilər. Bu komponentlərin orijinal quruluşu dəyişə bilər, daha yumşaq və çox bişmiş olur, bu da yeməyin ümumi dadına və görünüşünə mənfi təsir göstərəcəkdir.
Şorbanın orijinal keyfiyyətlərini qorumaq üçün onu qaynamağa başlayana qədər qızdırmaq tövsiyə olunur.