Pomidor bütün dünyada yetişdirilir və yeyilir. Bazarlarda və supermarketlərdə il boyu mövcuddur. Pomidora canlı rəng verən antioksidant olan likopenin tərkibində beta-karoten, narigenin və xlorogen turşusu da daxil olmaqla müxtəlif digər bitki birləşmələri var.
Foodinfo.az xəbər verir ki, beta-ketoten narıncı-qırmızı piqmentdir, bitkilərə rəng verir və sağlam dəri və immun sistemimiz üçün çox faydalı olan A vitamininə çevrilir.
Pomidor C vitamini, kalium, folat və K vitamini kimi vitaminlərlə də zəngindir.
Pomidorlar qida maddələri ilə dolu olduğundan, onları yeyənlərə çoxlu faydalar verir.
Pomidor yaxşı bir C vitamini mənbəyidir və xərçəngə səbəb olduğu bilinən sərbəst radikalların meydana gəlməsi ilə mübarizə aparmağa kömək edə bilər.
Yüksək miqdarda beta-karotin də prostat xərçəngində şişin inkişafının qarşısını alır.
Likopenin mədə xərçənginin qarşısını almağa kömək etdiyi də deyilir.
Pomidorda olan vitaminlər müəyyən xərçəng xəstəliklərinin qarşısının alınmasına kömək etməklə yanaşı, sağlam qan təzyiqini saxlamağa, ürək sağlamlığını dəstəkləməyə, normal bağırsaq hərəkətlərini dəstəkləməyə (yəni qəbizliyin qarşısını almağa), göz sağlamlığını qorumağa çox faydalıdır.
Pomidor yaxşı təbii folat mənbəyidir, hamilə qadınlar üçün körpələrində sinir borusu qüsurlarından qorunmaq üçün faydalıdır.
Alarkən ən parlaq qırmızı pomidor rəngini seçdiyinizə əmin olun, çünki bu növlərdə daha çox antioksidan var.
Pomidorları bişirmək də likopenin sərbəst buraxılmasına kömək edir və onlara zeytun yağı əlavə etmək orqanizmin bu maddəni daha asan mənimsəməsinə kömək edir.
Pomidorun bir çox faydası olsa da, onlardan çox yemək problem yarada bilər.
Bu hallardan biri turşu reflüsidir. Pomidorlarda alma turşusu və limon turşusu var və onların yüksək istehlakı mədənin həddindən artıq turşulaşmasına. Buna görə də həzm stressindən əziyyət çəkən və ya mədə-bağırsaq reflü xəstəliyindən əziyyət çəkənlərin pomidoru çox istehlak etməmələri tövsiyə olunur.
Pomidorun yüksək istehlakı böyrək daşlarına səbəb ola bilər.
Pomidor orqanizmdə yığılan və böyrək daşlarının əmələ gəlməsinə səbəb olan kalsium və oksalatla zəngindir.
Həddindən artıq likopen də likopodermaya və dərinin rəngsizləşməsinə səbəb ola bilər.
Şəbnəm