Fındıq soyası lobya kimi görünən və fıstıq kimi dad verən qovrulmuş soyadır. Soya qozunun ən mühüm faydalarından biri xolesterolu və təzyiqi azaltmaq, osteoporozun, şəkərli diabetin qarşısını almaq, prostat xərçənginin qarşısını almaq və s. Dietoloqlar bütün yaş qrupları üçün gündəlik soya istifadə etməyi məsləhət görürlər.

Foodinfo.az xəbər verir ki, soya qoz, püstə və badam qədər məşhur olmasa da, bəzi ailələrin axşamlar fındıq kimi və ya uşaqları üçün faydalı qəlyanaltı kimi istifadə etdiyi qiymətli qəlyanaltılardandır. Münasib qiymətə və yüksək qida dəyərinə görə soya bu gün daha çox istifadə edilir və son vaxtlar bazarda müxtəlif duzlu, turş, bibərli, ətirli, şokolad və qatıqla örtülmüş soya fasulyesi şəklində mövcuddur. 

Soya qozunun ən əhəmiyyətli faydalarından biri bu maddənin qan təzyiqini aşağı salma təsiridir. Aparılan araşdırmalar göstərib ki, hər gün duzsuz soya fıstığı istehlakı qan təzyiqini tənzimləməyə əhəmiyyətli təsir göstərir.

 Soya qoz-fındıqlarının istehlakı qadınlar üçün çox faydalıdır və menopauzada olan qadınlarda qızdırmaları azaltmağa kömək edir.

Qoz soyası kişi hormonu testosteronun mənfi təsirlərini azaldır . Mütəxəssislər hesab edirlər ki, testosteron prostat xərçəngi hüceyrələrinin böyüməsinə təsir göstərə bilər və izoflavonlar testosteronu blok edə bilər, ona görə də bu maddə ilə zəngin olan soya paxlasının istehlakı kişilər üçün çox faydalıdır.

Qozlu soya liflə zəngindir və buna görə qəbizliyin qarşısının alınmasında, mədə və bağırsaq sağlamlığının qorunmasında xüsusi rol oynayır. Mədə və bağırsaq problemlərinin və narahatlıqların qarşısını almaq, kolon xərçənginin qarşısını almaq, hemoroidin qarşısını almaq və müalicə etməyə kömək etmək soya qozunun digər faydalarıdır.  

Soya qoz-fındıqları kalsium da daxil olmaqla yüksək miqdarda faydalı mineralları ehtiva edir və buna görə də soya qozunun bütün yaş qrupları, xüsusilə uşaqlar və yaşlılar üçün ən bariz faydalarından biri sümük sağlamlığını qorumaqdır. Bu xüsusi toxumların gündəlik istehlakı osteoporoz və artritin qarşısını alır .

Soya qoz-fındıqları qalxanabənzər vəzinin fəaliyyətinə kömək edir və xüsusilə hipotiroidizmin qarşısının alınması və müalicəsi üçün faydalıdır .

Dietoloqlar şəkər xəstələrinə soya qoz-fındıqlarını istifadə etməyi məsləhət görürlər, çünki o, qanda insulin səviyyəsini tənzimləyir və nəzarət altında saxlayır. Tədqiqatın nəticələri göstərib ki, soya paxlasının tərkibindəki lif qanda qlükoza səviyyəsini azaltmağa müsbət təsir göstərir. Həmçinin obez diabet xəstələri üzərində aparılan araşdırma göstərib ki, bu toxumun tərkibindəki lif toxluq hissi yaradır.

Soya-qozun tərkibində izoflavon birləşmələri, amin turşuları, arginin, qlisin, lif və bitki lifləri, fenoestrogenlər, saponin və listin var və onun orta və balanslı istehlakı qanda xolesterinin səviyyəsini azaltmaq və ürək xəstəliklərinin qarşısını almaq üçün faydalıdır.

Soya fındıqlarındakı izoflavonlar dərinin qocalmasının müalicəsi, qarşısının alınması, qırışların aradan qaldırılması üçün faydalıdır və təzə, gənc və qırışsız dəriyə sahib olmaqda çox təsirlidir.

Uşaqların və yeniyetmələrin ehtiyac duyduğu enerji və kaloriləri təmin etmək soya qozunun digər faydalarından biridir. Hər bir stəkan soya qozunun 450-dən 500 kaloriyə qədər enerji olduğunu bilmək maraqlıdır.

 Həddindən artıq istehlakı tövsiyə edilmir. Xüsusilə, bu toxumun istehlakı artıq çəkisi olan və ya piylənmədən narahat olan insanlarda ehtiyatla edilməlidir, çünki tərkibindəki kalori və yağın miqdarı çox yüksəkdir.

Tərkibində çox miqdarda yağ olduğuna görə soya və qoz-fındıq nəmə və oksigenə çox həssasdır, ona görə də qısa müddət ərzində oksigenin udulması onların keyfiyyətdən düşməsinə və ya xarab olmasına səbəb ola bilər, ona görə də tövsiyə olunur ki, həmişə təzə almaq və quru, sərin yerdə saxlamaq lazımdır.

Şəbnəm