Yay mövsümü təzə giləmeyvələrin orqanizmə faydaları ilə seçilir. Foodinfo.az xəbər verir ki, “SberZdorovye” tibbi şirkətinin endokrinoloqu Darya Pronina mövsümi giləmeyvələrin tərkibində faydalı maddələrin yüksək konsentrasiyada olduğunu bildirib.

O, RT-yə müsahibəsində qeyd edib ki, giləmeyvələr vitaminlər, lif, orqanik turşular və təbii antioksidant sayılan flavonoidlərlə zəngindir.

Mütəxəssisin sözlərinə görə, bəzi araşdırmalar giləmeyvələrdəki flavonoidlərin süd vəzisi xərçəngi riskini azalda biləcəyini göstərir.

Eyni zamanda, C vitamini dəri, oynaqlar və bağların vəziyyətinə müsbət təsir göstərir.

Xüsusilə quşüzümü kimi giləmeyvələrdəki orqanik turşular qadınlarda sistit xəstəliyinin təkrarlanma riskini azalda bilər.

Giləmeyvələrdəki lif isə həzm sisteminin fəaliyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edir.

Proninanın fikrincə, bu məhsulları mövsümündə, yetişmə pikində təzə halda qəbul etmək daha faydalıdır.

Əgər bu mümkün deyilsə, şəkərsiz qurudulmuş və ya dondurulmuş variantlar da alternativ ola bilər.

O, gündə 150-200 qram müxtəlif giləmeyvə qarışığı qəbul etməyi məsləhət görür, əgər orqanizmdə əks göstəriş yoxdursa.

Faydalı təsiri artırmaq üçün giləmeyvələri faydalı yağlarla birləşdirmək olar — məsələn, çiyələk və yunan yoqurtu.

Bu kombinasiya yağda həll olan vitaminlərin və antioksidantların mənimsənilməsini gücləndirir.

Ekspert eyni zamanda xəbərdarlıq edib ki, bəzi insan qrupları – xüsusilə şəkərli diabet və allergiyası olanlar – giləmeyvələri ehtiyatla rasionlarına daxil etməlidirlər.