Tut qara və ağ kimi müxtəlif rənglərdə olan kiçik, şirəli və ətirli meyvələrdir. Dadlı dadına və çoxsaylı sağlamlıq faydalarına görə onlar əsrlər boyu dünyanın müxtəlif mədəniyyətlərində istehlak edilmişdir. Foodinfo.az bildirir ki, bu yazıda onların qida dəyərindən və sağlamlığımız üçün necə faydalı ola biləcəyindən bəhs edəcək.

Bu meyvə kiçik və zərifdir, yumşaq teksturaya və şirin bir dada malikdir. Tut C və K vitaminləri, dəmir, kalsium və kalium kimi vacib qidalarla zəngindir. Tut yüksək miqdarda pəhriz lifi və flavonoidləri ehtiva edir ki, bu da iltihabı azaltmağa və ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırmağa kömək edir.

Heç düşünmüsünüzmü, niyə insanlar bu meyvədən həzz almağı sevirlər? Bəli, ona görə ki, tutun tərkibində sizi sağlam və gözəl saxlayan bütün lazımi qidalar var. Tərkibindəki flavonoidlərin miqdarı qan təzyiqi və xolesterin səviyyəsini aşağı salmaqla ürək xəstəliyi riskini azaltmağa kömək edir. Tərkibində yaxşı miqdarda C vitamini var və infeksiya və xəstəliklərlə mübarizə apararkən immunitet sisteminizi asanlıqla gücləndirə bilər. Tutun sağlam həzmi təşviq edən və qəbizliyin qarşısını alan pəhriz lifi ilə də zəngin olduğu deyilir. Dərini sərbəst radikalların vurduğu zərərdən qorumağa kömək edə bilən antioksidanlarla doludur, beləliklə sağlam və gənc görünən dərini təşviq edir.

Bir çox insan bu meyvəni olduğu kimi yeməyi sevir. Muffinlər, tortlar və hətta kekslər üçün qurudulmuş tutlardan da istifadə edə bilərsiniz. Hətta şirin çörək hazırlamaq üçün istifadə edilə bilər. Bu meyvəni salatlar və smoothies hazırlamaq üçün də əlavə etmək olar. Təzə mürəbbələr, konservlər üçün əla tərkib hissəsidir.

Şəbnəm