Xardal kələmçiçəyi kimilər fəsiləsinə aid bitki növüdür. Tərkibində yüksək keyfiyyətli yağ olduğu üçün xardal toxumundan bitki yağı istehsalında xammal kimi istifadə olunur. Foodinfo.az medicina.az-a istinadən xardalın faydalarını təqdim edir:
-Xardal antiseptik bitkidir.
-Həzm sistemi üçün təbii müalicəvi vasitədir. Xardal həzm sistemindəki ziyanlı mikroorqanizmləri məhv edərək təmizləyici rol oynayır.
- Bağırsaqlarda iltihabı azaldır,mübadilə proseslərini aktivləşdirir.
-Ağızdakı yaralara müsbət təsir edərək onları sağaldır.
-Piylərin parçalanmasını sürətləndiridiyi üçün arıqlamağa yardımçı olur.
- Sinir və immun sisteminə müsbət təsir edir.
- Xərçəng əleyhinə təsirə malikdir.
-Ürək-damar xəstəlikləri,revmatizm, qaraciyər, böyrək xəstəlikləri, ateresklerozdan əziyyət çəkənlərə xardaldan istifadə etmək çox faydalıdır.
-Xardal sümük hüceyrələrini möhkəmləndirir.
- Cinsi zəifliyi aradan qaldırır, uşaqlığa müsbət təsir edir.
-Zəhərlənən zaman xardal yemək faydalıdır.
-Şişən nahiyələrə xardal qoyduqda şiş çəkilir.
-Görməni yaxşılaşdırma üçün xardal yaxşı təsirə malikdir.
Qeyd edək ki, xardalın faydaları ilə yanaşı ziyanlı tərəfləri də var. Xüsusilə də, böyrək və vərəm xəstəliklər zamanı xardaldan və ya tərkibində xardal olan dərmanlardan istifadə etmək məsləhət deyil.