Şübhəsiz ki, hər birimiz həyatımızda ən azı bir dəfə ağacdan yetişmiş alma dərib dərhal onu yeməyə həvəs göstərmişik. Foodinfo.az bildirir ki, bir çox insanlar bir yuyulmamış giləmeyvə yeməkdə və ya öz bağlarından meyvələrdən dadmaqda qəbahət olmadığını düşünürlər.
Həkimlərin fikrincə, bir kiçik giləmeyvə belə ciddi problemlər yarada bilər. Yuyulmamış meyvə, tərəvəz və ya giləmeyvə ilə yanaşı, siz torpaqda yaşayan zərərli bakteriyaları udmaq riski daşıyırsınız, həmçinin məhsul yetişdirərkən istifadə olunan pestisidlərdən istifadə edirsiniz.
Tərəvəzləri qidalandırmaq üçün kimyəvi maddələrdən istifadə etməsəniz, təhlükəli infeksiyaların daşıyıcısı olan quşlar, pişiklər və itlər hələ də orada gəzə bilər. Meyvənin üzərində bakteriya qoya bilərlər. Buna görə də tərəvəzi yeməkdən əvvəl yumasanız, bakteriyaların artıq orqanizminizə daxil olacaq.
Yuyulmamış meyvə, tərəvəz və ya giləmeyvə yesəniz ilk növbədə qusma, ürəkbulanma, qarın ağrısı, ishal və E. coli ilə qarşılaşa bilərsiniz. Ağır hallarda daha ciddi problemlər mümkündür. Ona görə də risk etməmək və yeməkdən əvvəl həmişə meyvə və tərəvəzləri yumaq daha yaxşıdır. Bu uşaqlar, hamilə qadınlar və immun sistemi zəif olan insanlar üçün xüsusilə vacibdir.