Çipsi, kartof fri və digər qızardılmış məhsulların tərkibindəki kanseroqen maddələr, o cümlədən akrilamid insanın daxili orqanları üçün ciddi təhlükə mənbəyidir.
Çipsi, kartof fri və digər qızardılmış məhsulların tərkibindəki kanseroqen maddələr, o cümlədən akrilamid insanın daxili orqanları üçün ciddi təhlükə mənbəyidir.
Alimlər gəldiyi nəticəyə əsasən adı çəkilən qidalar kanseroqen effekt yaratdığından insan bədəninə, xüsusən də reproduktiv orqanlar - axili cinsi orqanlar üçün ciddi təhlükə mənbəyidir. Belə ki, bu məhsullar insanlarda sonsuzluqla yanaşı digər ciddi fəsad törədən xəstəliklərə yol açır.
Akrilamid kraxmallı məhsulların tərkibində olduğundan, bu maddə ancaq 120 dərəcə istidən sonra bişir və ya qızarır. Akrilamid kofe, kartof çipsisində, konditer məhsullarında, qarğıdalı çubuqlarında, qızardılmış kartofda və bir sıra digər məhsullarda rast gəlinir.
Qida məhsullarında akrilamidin səviyyəsini aşağı salmaq üçün kartofu təmizlədikdən sonra 2 saatadək suda saxlamaq və qarışdırmaq lazımdır. Kartofu qızardan zaman qəhvəyi rəngə çevrilmədən, qızılı rəng alan kimi götürülməsi məsləhətdir. Bundan əlavə kartofu nazik deyil, bir az qalın dilimlərə doğramaq lazımdır. Nazik dilimlərdən fərqli olaraq qalın dilimlərdə akrilamid daha az olur.
Odur ki, alimlər kartof çipsilərdən, şirin və qazlı, energetik içkilərdən, kreker, suxariklər, şokolad batonlardan imtina etməyi və bacardıqca az istifadə emtəyi tövsiyyə edir. (Olke.az)