Avstraliya Dövlət Elmi və Tətbiqi Tədqiqatlar Assosiasiyasının alimləri xəbərdarlıq edirlər ki, yeməklərimizdə düşündüyümüzdən daha çox plastik var.

Onlar müəyyən ediblər ki, mikro və nanoplastik hissəciklər bütün dünyada qida məhsullarına nüfuz edir. Mütəxəssislər öz işlərinin bir hissəsi olaraq, plastikin qidalarımıza necə daxil olduğuna dair bütün mövcud elmi məlumatları təhlil ediblər.

Əlbəttə ki, bunun bir yolu plastik hissəciklərin balıq tərəfindən qəbuludur, lakin emal və qablaşdırma zamanı məhsullarda daha çox plastikin bitdiyi ortaya çıxır.

Təzə qidada əvvəlcə plastik olmasa belə, müxtəlif avadanlıqlardan, o cümlədən kəsici lövhələrdən və ya qablaşdırma maşınlarından istifadə edərkən plastik onun içinə girə bilər.

Plastikin qablarımıza daxil olmasının başqa bir yolu gübrələrdir. Çirkab suların təmizlənməsi gübrə kimi istifadə edilə bilən bioloji bərk maddələr istehsal edir.

Bununla belə, onların tərkibində, məsələn, sintetik paltarları yuyarkən əmələ gələn plastik hissəciklər ola bilər. Bu hissəciklər tədricən torpaqda toplanır ki, bu da aqroekosistemin məhsuldarlığına və dayanıqlığına mənfi təsir göstərə bilər.

Fərid