
Tərəvəzlərin istifadəsi sağlam qidalanmanın əsas tərkib hissəsidir, lakin onların necə istehlak edildiyi sağlamlıq üçün böyük əhəmiyyət kəsb edir. Foodinfo.az bildirir ki, tərəvəzlərin çiy şəkildə istehlakı orqanizmə daha çox vitamin və mineral təqdim edir. Çiy tərəvəzlərdə C vitamini, folat və antioksidantlar yüksək səviyyədə qorunur.
Lakin, bəzi tərəvəzlər, məsələn, pomidor və yerkökü, bişirildikdə daha çox qida dəyəri təqdim edə bilər. Bişirmək, müəyyən maddələri bədənə daha asanlıqla udulmasını təmin edir. Məsələn, pomidorlarda likopen adlı antioksidant maddə bişirildikdə daha əlçatan olur.
Həmçinin, tərəvəzlərin bişirilməsi bəzi zərərli maddələrin məhv olmasına səbəb olur. Bəzi çiy tərəvəzlər, məsələn, kartof və brokoli, bişirilərkən daha təhlükəsiz hala gəlir, çünki onları bişirməklə bəzi toksinlər və zəhərli maddələr zərərsizləşdirilir. Lakin tərəvəzləri uzun müddət və yüksək temperaturda bişirmək, bəzi vitaminlərin itirilməsinə yol aça bilər. Optimal həll isə tərəvəzləri yüngül şəkildə buxarlamaq və ya qısa müddətə bişirməkdir, beləliklə onların əsas qida dəyəri qorunmuş olur.