Toksikoloq Mixail Kutuşov, həddindən artıq yağlı qidaların bədənə necə zərər verə biləcəyini izah edib. Foodinfo.az Sports.kz-ə istinadən xəbər verir ki, belə qidaların davamlı istehlakı "qlikasiya" adlı prosesə səbəb olur ki, bu da artıq şəkərin zülallarla qarşılıqlı əlaqəyə girərək zərər verici təsirlər yaratmasıdır.
Kutuşov bildirib ki, doymuş yağlar bədənin metabolizmasına mənfi təsir göstərir. Onlar qan damarlarının divarlarında lipid lövhələri şəklində yığılır və damarların daralmasına səbəb olaraq qan axınına mane olur. Bu proses ateroskleroz adlanır və qan dövranı sistemini zədələyərək ürək xəstəlikləri və yüksək qan təzyiqi riskini artırır.
Bundan əlavə, həddindən artıq yağlı qidalar xolesterol mübadiləsini pozur, "pis" xolesterinin səviyyəsini artırır və "yaxşı" xolesterinin səviyyəsini azaldır. Bu, orqanizmdə şəkərləşmə prosesini gücləndirir və ürək xəstəlikləri riskini artırır.