
Qırmızı qarağat hemofiliyalı insanlar üçün zərərli ola bilər. Foodinfo.az xəbər verir ki, bunu diyetoloq Yekaterina Quzman Gazeta.Ru ilə söhbətində deyib.
O, bildirib ki, bütün faydalı xüsusiyyətlərinə baxmayaraq, qırmızı qarağatın da bir sıra əks göstərişləri var. Tərkibində olan üzvi turşuların yüksək olması mədə və bağırsağın selikli qişasını qıcıqlandıra bilər, ona görə də giləmeyvə qastrit, mədə xorası və digər mədə-bağırsaq xəstəlikləri zamanı kəskinləşmə zamanı tövsiyə edilmir.
Onun sözlərinə görə, qırmızı qarağat mədə şirəsinin istehsalını artırır, hemofiliyalı və ya antikoaqulyantlar qəbul edən insanlarda qanaxma riskini artırır və onların tərkibində olan oksalat turşusu böyrək daşlarının əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər.
Bədənə zərər verməmək üçün həkim gündə 100-200 q-dan çox olmayan qırmızı qarağat istehlak etməyi tövsiyə edir.