
Kivi yalnız dadlı meyvə deyil, həm də mühüm sağlamlıq missiyasına malikdir - həzmi yumşaq şəkildə stimullaşdırır. Foodinfo.az Rbc.ua-ya istinadən xəbər verir ki, onun müntəzəm istifadəsi dərmansız və diskomfortsuz bağırsağın fəaliyyətini normallaşdırmağa kömək edir.
Kivinin faydaları nələrdir?
Çoxlu lif ehtiva edir
Tədqiqatlar göstərdi ki, gündə iki kivi yemək məşhur lif əlavəsi olan psyllium qəbul etməklə müqayisə oluna bilər. Məhz bu qəbizliyin qarşısını almağa kömək edir.
Kivi bir fincanda 5 qram olan əla lif mənbəyidir. Lif bağırsaqlarınızın müntəzəm olaraq hərəkət etməsinə kömək edir.
Ümumi lif tərkibinə əlavə olaraq kivi həm həll olunan, həm də həll olunmayan lif mənbəyidir. Hər iki növ həzm üçün vacibdir. Həll olmayanlar müntəzəm bağırsaq hərəkətlərini artırır, həll olunanlar isə nəcisin yumşalmasına kömək edir.
Həzm fermentləri
Həzm fermentləri kivi də daxil olmaqla müxtəlif qidalarda olur. Onlar yediklərinizi parçalamağa və həzm prosesinin düzgün davam etməsinə kömək edir.
Kivinin tərkibində proteinin parçalanmasına kömək edən aktinidin adlı xüsusi bir ferment var. O, həmçinin yüngül işlətmə təsirinə malikdir, qidanın mədə-bağırsaq traktından hərəkətini sürətləndirir.
Nəmləndirici
Nəmləndirmə, xüsusilə ümumi lif qəbulunu artırarkən qəbizliklə mübarizə aparmaq üçün vacibdir. Yüksək miqdarda lif istehlak edərkən, bağırsaq hərəkətlərini asanlaşdırmaq üçün suyun miqdarını artırmaq vacibdir.
İçməli su nəmli qalmağın vacib bir yoludur, lakin bəzi qidalar da su mənbəyi ola bilər.
Qəbizliyin qarşısını almaq üçün digər üsullar
Gün ərzində daha çox hərəkət edin
Fiziki fəaliyyət təkcə ürəyiniz, sümüklər və əzələlər üçün deyil, həm də həzm sisteminiz üçün faydalıdır. Qəbizlik varsa, bağırsaq hərəkətliliyini yaxşılaşdırmaq üçün oturmaq deyil, ayağa qalxmaq və hərəkət etmək vacibdir.
Hərəkətin mütləq intensiv olması lazım deyil, çünki yeməkdən sonra hətta gəzinti də çox faydalı ola bilər. Tədqiqatlar göstərir ki, həftədə cəmi 30-150 dəqiqə orta intensivlikli fəaliyyət qəbizliyin qarşısını almağa kömək edə bilər.
Əlavələrlə diqqətli olun
Qəbizlik üçün əlavələr, xüsusən də uzun müddətdə faydalı olmaya bilər. Xüsusilə qeyd etmək lazımdır ki, laksatiflərin yan təsirləri ola bilər və tez-tez istifadə edilməməlidir.
Təmizlənmiş qidaların həddindən artıq istehlakından çəkinin
Ağ un, fast food, şirniyyat və qızardılmış qidalar həzmi ləngidə bilər. Buna görə də, pəhrizinizə prebiyotikləri əlavə etmək yaxşıdır. Xüsusilə, müntəzəm bağırsaq hərəkətlərini təşviq edəcək yoğurt və kefir.