Rusiya Dövlət Təhsil Universitetinin Təbiət Elmləri Fakültəsinin dekanı, bioloq İrina Lyalina NEWS.ru saytına müsahibəsində noxud şorbasının faydaları, eləcə də bu məşhur yeməyi istehlak etməyin arzuolunmaz nəticələri barədə danışıb.
Foodinfo.az xəbər verir ki, o, noxudda sidik turşusunun səviyyəsini yüksəldən purinlərin yüksək olduğunu və bunun da gut xəstələri üçün problem yarada biləcəyini söyləyir.
“Noxud və onlardan hazırlanan xörəklərin tərkibində kompleks karbohidratlar var ki, bu da bəzi insanlarda şişkinlik və qaza səbəb ola bilər. Noxud purinlərdə yüksəkdir, bu da sidik turşusu səviyyəsinin artmasına səbəb ola bilər. Bu, gut xəstəliyinə meylli insanlar üçün xüsusilə vacibdir. Həzm problemi olan insanlar üçün, məsələn, qıcıqlanmış bağırsaq sindromu, noxud şorbasını həzm etmək çətin ola bilər,”- deyə Lyalina izah edib.
Bioloqun vurğuladığı kimi, noxud bitki mənşəli zülalla zəngindir ki, ondan hazırlanan şorba vegetarianlar və ət istehlakını məhdudlaşdıranlar üçün yaxşı qida mənbəyidir. Onun sözlərinə görə, noxudun tərkibində B, A, C, K vitaminləri, həmçinin orqanizmin sağlamlığının qorunması üçün vacib olan minerallar - kalium, maqnezium, fosfor və dəmir var.