SberZdorovye tibb şirkətinin endokrinoloqu və dietoloqu Yelena Çurakina Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının tövsiyələrinə əsasən bildirib ki, balanslaşdırılmış pəhriz üçün gündə təxminən 400 q meyvə və tərəvəz yemək lazımdır (hər biri 80 q olmaqla beş porsiya).

Foodinfo.az xəbər verir ki, həkimin sözlərinə görə, bu məhsullardan bəziləri çox vaxt zərərli və ya yararsız adlandırılır, baxmayaraq ki, bu ifadələr doğru deyil: yeməyi "yaxşı" və "pis"ə bölməməlisiniz, qidalanmada tarazlığı qorumaq lazım olduğunu başa düşmək lazımdır. 

Əsas qida məhsullarından biri kartofdur. Mütəxəssis qeyd edib ki, onun qarnir kimi istifadəsi bəzi insanlar tərəfindən yüksək karbohidratlı olduğuna görə tənqid edilir.

“Əslində, onun tərkibində qarabaşaqdan daha az mürəkkəb karbohidrat var. Bununla belə, kartofu sobada və ya qaynadıb bişirirsinizsə, onlar öz vitamin və minerallarını saxlayırlar. Məsələn, C vitamini immunitet sisteminin, kalium maddələr mübadiləsi, ürək-damar və sinir sistemlərinin işləməsi üçündür”, - deyə ekspert izah edib.

O, yüksək karbohidrat tərkibinə görə tənqidə məruz qalan başqa bir qidanın banan olduğunu söyləyib.