Bir çox evdar qadın həm isti, həm də soyuq mayelərin uyğun olduğuna inanır. Bununla belə, təcrübəli aşpazlar bilirlər ki, yeməklərin dadı suyun temperaturundan çox asılıdır.

Foodinfo.az bildirir ki, əgər bulyon, şorba və ya jele haqqında danışırıqsa, onda yalnız soyuq su istifadə olunur. Sirr budur ki, belə bir mayedə ət liflərindəki zülallar çox tez tıxanmır.

Bunun sayəsində məhsul öz dadını daha yavaş buraxır. Nəticədə, bulyon ətirli olur və dad əldə edir.

Ətin daha çox şirə verməsi üçün məhsul soyuq suda qaynadılır. Sonra bişirmə prosesində çıxan köpük (kəf) çıxarılır. Ət çox zəif oda qoyulur. Liflər daha yavaş tıxanır və yeməyin özü zənginlik və mükəmməl dad əldə edir.
Ən yaxşı bulyon sümükdəki ətdən olur.

Bulyonun qızılı rəng alması üçün tavaya soyulmuş soğan əlavə etmək kifayətdir.
Yeməyin əsası bulyon deyil, ətdirsə, o zaman qaynar suya qoyulur. Bu zaman zülallar daha tez tıxanır, ət şirəliliyini və dadını itirmir.

Ən yaxşı təsirə nail olmaq üçün aşpazlar əti əvvəlcədən hazırlayır və ya prosesdə müxtəlif ətirli otlar əlavə edirlər.

Başqa bir əla seçim ətin buxarlanmasıdır. Məsələn, belə bir məhsul ət salatları üçün idealdır.

Nərmin