Kartof bütün il boyu süfrələrimizdə ən populyar məhsullardan biridir. Ancaq bir çox insan artıq çəki əldə etmək qorxusu ilə onu istehlak etməkdən çəkinir. Bu yazıda sizə kökəlməmək üçün kartofu necə bişirmək və yemək lazım olduğunu söyləyəcəyik.

Təzə kartof seçin. Onların tərkibində köhnə kartofdan daha az nişasta var ki, bu da yeməkdə kalori və karbohidratların sayını azaltmağa kömək edir.

Kartofu düzgün formada bişirin. Kərə yağı və ya qaymaqlı pendir əlavə etməyi tələb etməyən yemək üsulunu seçmək daha yaxşıdır. Məsələn, bişirmək və ya qaynatmaq.

Qabıq çıxarmayın. Qabıqda bədən üçün faydalı olan vitaminlər və pəhriz lifi var. Eyni zamanda, qabıq yemək zamanı mikroelementləri və nəmi saxlamağa kömək edir.

Kartof nişasta ilə zəngin qidadır, orqanizmdə tez şəkərə çevrilir. Hazır yeməyin glisemik indeksini azaltmaq üçün kartofu vaxtından əvvəl bişirib soyumağa buraxa və ya brokoli və ya ispanaq kimi aşağı glisemik indeksli tərəvəzləri əlavə edə bilərsiniz.

Ədviyyatların miqdarını məhdudlaşdırın. Kartofa əlavə edilən bir çox souslar və ədviyyatlar böyük miqdarda duz, şəkər və yağ ehtiva edir. Dad vermək üçün təbii ədviyyatlar və göyərti seçmək daha yaxşıdır.

Porsiyalarınıza nəzarət edin. Kartof yüksək enerji sıxlığı olan qidadır, yəni az miqdarda qidada çoxlu kalori ehtiva edir. Buna görə porsiya ölçülərini izləmək və həddindən artıq yeməmək vacibdir.

Tərəvəz ilə kartof hazırlayın. Tərəvəzləri kartofa əlavə etmək, kalori əlavə etmədən yeməyi yığmağa kömək edəcək. Həmçinin, tərəvəzlərdə düzgün bəslənmə üçün lazım olan bir çox faydalı maddələr var.