
Səhər yeməyi günün ən vacib yeməyi hesab edilsə də, nə yediyimiz qədər onu necə yediyimiz də önəmlidir.
Foodinfo.az xəbər verir ki, dietoloqlar Aralıq dənizi mətbəxinin sağlam və ləzzətli sirlərini bölüşüblər. Günə yumurta və pendirdən əlavə ispan üslubunda səhər yeməyi ilə başlamaq bədənə enerji verir.
İspan səhər yeməyi sadə, lakin qidalandırıcı maddələrdən ibarətdir: tam buğda çörəyi, sızma zeytun yağı, təzə pomidor və keyfiyyətli vetçina. Bu birləşmə bədənin ehtiyac duyduğu əsas qida maddələrini qarşılayır, eyni zamanda sağlam Aralıq dənizi həyat tərzini əks etdirir. Bununla belə, mütəxəssislər vurğulayırlar ki, bu dadlı səhər yeməyinin hiyləsi porsiyaya nəzarət və qəbul etmə vaxtdır.
Porsiyaya nəzarət: Səhər yeməyini birdəfəlik böyük porsiyalarla istehlak etmək əvəzinə, kiçik hissələrlə istehlak etmək daha faydalıdır.
Pəhriz müxtəlifliyi: Qida Təhlükəsizliyi və Qidalanma üzrə İspaniya Agentliyi (AESAN) bildirir ki, səhər yeməyi süd məhsulları, dənli bitkilər, meyvələr və sağlam yağlar kimi müxtəlif qida qruplarından ibarət olmalıdır.
Sağlam yağlar: Zeytun yağı, vetçina proteini və pomidor likopeni bədnin enerji səviyyəsini artırır.
Süd məhsulları: A, D və K vitaminləri ilə zəngin tam yağlı süd və ya qatıq səhər yeməyi üçün əvəzolunmazdır.
Səhər yeməyinin orqanizmə faydaları:
Enerji anbarı: Balanslaşdırılmış səhər yeməyi gün ərzində enerji səviyyələrini saxlayaraq canlılıq təmin edir.
Vitamin və mineralların mənbəyi: Zeytun yağı, pomidor və süd məhsulları orqanizmin ehtiyac duyduğu vitamin və mineralları təmin edir.
Zülal dəstəyi: Səhər yeməyində zülal qəbulunu təmin etmək əzələ inkişafına kömək edir.
Antioksidan təsiri: Pomidorun tərkibindəki likopen antioksidan xüsusiyyətləri ilə hüceyrələri qoruyur.