Qarabaşaq qida dəyəri yüksək olan bir bitkidir və xüsusilə protein məzmunu ilə diqqət çəkir. Yumurtadan çox protein ehtiva edən qarabaşaq bir çox faydalı qida maddəsi ilə zəngindir.

Foodinfo.az xəbər verir ki, qarabaşaq bitki mənşəli protein mənbəyidir. 100 qram qarabaşaq təxminən 13-15 qram protein ehtiva edir, bu da onu xüsusilə veqan və vegeterianlar üçün ideal bir protein qaynağı halına gətirir. Yumurtadan daha çox protein tərkibinə malik olduğu üçün əzələ inkişafını və bərpasını dəstəkləyir.

Bu qidada bütün əsas amin turşuları var. O, bədənin ehtiyacı olan amin turşularını təmin edərək ümumi sağlamlığı və toxuma yenilənməsini dəstəkləyir.

Təbii olaraq glutensizdir və bu səbəblə gluten həssaslığı olan şəxslər üçün uyğundur. Gluten ehtiva etməməsi qarabaşağı qida həssaslıqları olan insanlar üçün də ideal bir seçim edir.

Qarabaşaq yüksək lif tərkibi ilə həzm sistemini dəstəkləyir və uzun müddət toxluq hissi təmin edir. Liflər qan şəkəri səviyyələrini tənzimləyir və ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyir.

B vitaminləri, maqnezium, dəmir və sink kimi bir çox vacib vitamin və minerallarla zəngin olan qarabaşaq enerji istehsalı, qan dövranı və immun sisteminin dəstəklənməsi üçün vacib qidadır.

Yüksək antioksidant tərkibi ilə sərbəst radikallarla mübarizə aparır və hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır. Rutin adlı xüsusi bir antioksidant iltihabın azalmasına və ürək sağlamlığının qorunmasına kömək edir.