
"Tibb" ASC-nin (Akademik Roytberq Klinikası) endokrinoloqu, tibb elmləri namizədi Natalia Tananakina bildirib ki, qlüten yalnız fərdi dözümsüzlük və çölyak xəstəliyi zamanı təhlükəlidir. Foodinfo.az bildirir ki, RİA Novosti ilə söhbətində o xatırladıb ki, özü buğda, çovdar və arpada olan zülaldır. Əksər insanlar üçün təhlükəsizdir, qidaya xoş bir tekstura əlavə edir və protein təmin edir. Ancaq bəzən bu maddə ciddi problemlər yarada bilər.
"Bu, çölyak xəstəliyində baş verir, qlüten yemək iltihaba və nazik bağırsağın selikli qişasının zədələnməsinə səbəb olan nadir otoimmün xəstəlikdir. Zaman keçdikcə bu, qida maddələrinin udulmasının pozulmasına səbəb olur" - deyə həkim xəbərdarlıq edib.
Onun sözlərinə görə, çölyak xəstəliyinin əlamətləri olmayan qlüten dözümsüzlüyü olan insanlar da var. Bu vəziyyətdə, çörək və ya makaron yeməkdən sonra, zülal pəhrizdən çıxarıldıqda yox olan xoşagəlməz simptomlar görünə bilər.
Mütəxəssis vurğulayıb ki, qlütensiz pəhrizin populyarlığı daha çox qlütenin özü ilə deyil, qida rasionunda işlənmiş qidaların çox olması ilə bağlıdır.
Qlutenin tam aradan qaldırılması yalnız çölyak xəstəliyi və ya ona qarşı həssaslıq təsdiqləndiyi təqdirdə lazımdır, əks halda orqanizm kifayət qədər B vitaminləri, lif və dəmir qəbul edə bilməz, deyə həkim yekunlaşdırıb.